
Směsi do polévek: Bylinky jsou nejen chutné, ale také přispívají k podpoře trávení, zlepšení imunity a celkovému zdraví organismu. Dodávají polévkám aroma, chuť i nutriční hodnoty. Použití čerstvých nebo sušených bylinek je skvělým způsobem, jak obohatit každé jídlo o přírodní látky.
Základní bylinky pro polévkové směsi
Petržel – univerzální pomocník
Petržel dodává polévkám čerstvou chuť a je bohatá na vitamín C a železo. Skvěle se hodí:
- Do vývarů a zeleninových polévek.
- Na ozdobu hotových pokrmů.
Libeček – české maggi
Libeček má intenzivní chuť a je ideální pro:
- Masové vývary.
- Bramborové polévky.
- Luštěninové polévky.
Tymián – jemné aroma
Tymián je známý svými protizánětlivými účinky a hodí se:
- Do kuřecích a zeleninových polévek.
- K dochucení čočkových a fazolových jídel.
Majoránka – klasika do bramboračky
Majoránka zlepšuje trávení a je nezbytná do:
- Bramboračky.
- Hrachové a fazolové polévky.
Kopr – osvěžující chuť
Kopr dodává jídlu specifické aroma a je vhodný:
- Do koprové polévky.
- Na dochucení studených polévek.

Recepty na bylinné směsi
Směs na zeleninové polévky
Ingredience:
- 1 lžíce sušené petržele.
- 1 lžíce libečku.
- 1 lžička tymiánu.
- 1 lžička bazalky.
Použití: Přidejte 1–2 lžičky směsi během vaření.
Směs na vývary
Ingredience:
- 1 lžíce sušeného libečku.
- 1 lžička bobkového listu (nadrceného).
- 1 lžička celeru (sušeného).
- 1 lžička tymiánu.
Použití: Přidejte do vývaru během vaření a sceďte před podáváním.
Směs na luštěninové polévky
Ingredience:
- 1 lžíce majoránky.
- 1 lžíce petržele.
- 1 lžička česneku v prášku.
- 1 lžička kmínu.
Použití: Vmíchejte do polévky ke konci vaření pro maximální aroma.
Tipy pro uchování bylinek
- Sušené bylinky skladujte v uzavíratelných nádobách na tmavém a suchém místě.
- Čerstvé bylinky uchovávejte ve sklenici s vodou nebo zamrazte do ledových kostek.
- Pro intenzivnější chuť přidávejte bylinky až ke konci vaření.
Bylinné směsi do polévek jsou skvělým způsobem, jak obohatit vaše jídla o chuť a zdravotní benefity. Vyzkoušejte některé z uvedených receptů nebo si vytvořte vlastní kombinace. Použití sušených i čerstvých bylinek dodá každé polévce nezapomenutelnou chuť a vůni.