Jak využít sušený rakytník

Může se pochlubit vysokým obsahem vitamínu C, dodá vašemu organismu cenné minerální látky a nabídne i množství zdravotních účinků. Přesto však po prvním nadšení leží sušený rakytník ve spíži často nevyužit, bez ohledu na to, jakou práci nám jeho zpracování dalo nebo za jak vysokou cenu jsme ho koupili. A jak tedy tento přírodní poklad využít?

rakytník řešetlakový

Pro začátek si připomeneme, jaké cenné látky rakytníkové plody obsahují. Zejména jde o:

  • vitamín C
  • provitamin A
  • vitamíny skupiny B
  • vitamín K
  • léčivé silice
  • třísloviny
  • stopové prvky

Pomůže při nachlazení, jako podpora imunity, poradí si s trávicími obtížemi, gynekologickými problémy, onemocněními kůže a poslouží i jako tonikum proti vypadávání vlasů. A v jaké podobě si ho tedy dopřát?

Do vašeho oblíbeného čaje

Úplně nejjednodušší recept říká: vezměte lžíci sušeného rakytníku a zalijte ji šálkem horké vody. Po deseti minutách vypijte a plody vyjezte lžičkou. Musíme uznat, že rakytníkový čaj je opravdu dobrý. Lze ho smíchat i půl napůl s kustovnicí a dopřát si tak skvělé ranní povzbuzení.

Jestliže si však na jeho specifickou chuť teprve zvykáte, udělejte kompromis. Do svého běžného (klidně pytlíkového ovocného) čaje přidejte několik sušených bobulí a nechte vylouhovat – odvar vypijte, bobule snězte, budete-li mít chuť. Je to rozhodně lepší než multivitamíny z lékárny!

Když sušený, tak do jogurtu

Hledáte zdravou a rychlou snídani? I tady vám rakytník skvěle poslouží. Stačí ho ráno přidat do jogurtu nebo müsli. Nezapomeňte však tvrdé sušené plody večer namočit do trochy mléka nebo vody, případně je naložit přímo do jogurtu.

Patříte-li mezi zapomnětlivce, rozdrťte sušený rakytník na prášek – ten nasává tekutinu rychleji, stačí ho ráno zamíchat do snídaně, minutku počkat a můžete si dopřávat pořádnou porci vitamínů každý den.

Rakytníkový olej pro vnější a vnitřní užití

Vezměte si k ruce slunečnicový nebo ještě lépe olivový olej a zalijte s ním rakytník, který jste předtím dobře rozdrtili. Vše musí být ponořené! Louhujte v nádobě z tmavého skla 3-4 týdny, pak přeceďte před jemné plátno a užívejte. Vnitřně 3x denně jednu lžičku, zevně podle potřeby. Rakytníkový olej se hodí i pro malé děti a ve spíži vám vydrží klidně i rok.

Rakytníkový likér za tři týdny

Když už budete mít rakytník v hmoždíři, zpracujte ho tam o něco více. Bude se vám totiž hodit i na rakytníkový likér. Budete potřebovat asi 100 gramů rakytníku a třikrát tolik vodky, lihu, koňaku nebo jiného kvalitního alkoholu.

Rakytník nechte louhovat asi tři týdny, poté přeceďte a uskladněte v tmavé lavičce. Pomůže proti řadám neduhů, a to v dávkování 3×15 kapek denně. Rozmíchejte je v malém množství vody, aby neulpívaly na nádobí ani na sliznicích a rychle se dostaly tam, kde je jich nejvíce třeba. Užívat rakytník mohou pouze dospělí, přičemž těhotným ženám se nedoporučuje.

Měli bystě vědět: čerstvý rakytník barví ruce do oranžova a částečně to platí i pro ten sušený. Proto plánujete-li v kuchyni větší “rakytníkovou akci“ ošetřete si ruce předem například kokosovým olejem. Případné zabarvení pak půjde dolů bez větších obtíží.

Sladký tip navíc: rakytníkový med

Hledáte perfektní mlsání pro děti, které bude až po okraj nadupané vitamíny a prospěšnými látkami? Pak smíchejte rozdrcený rakytník s medem a nabídněte jim ho jako zdravou sladkost, nebo s ním doslaďte čaj či krupicovou kaši. Rakytníkový med uchovávejte v dobře uzavřené nádobě. Trvanlivost mívá několik měsíců.

Nezapomeňte, že vysoké teploty ničí v medu prospěšné enzymy! Nikdy tedy neslaďte úplně horký čaj nebo čerstvě uvařenou kaši. Obojí nechte trochu vychladnout. Jedině tak si léčivé účinky medu i rakytníku v jednom balení užijete skutečně na maximum!

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here