Mnohé výzkumy poukazují na léčivé účinky bylin i u tak závažných onemocněních, jako je například rakovina. Existuje mnoho nádorových onemocnění, která mohou život ohrozit, ale také nemusí.
V obou případech je však jasné, že člověka omezují. Je důležité vědět, že nádorová onemocnění vznikají bez bolesti, proto je důležité neopomíjet prevenci. V případě, že se vám na těle něco nezdá (bulky, zvětšená znaménka, pokles hmotnosti, časté průjmy a jiné), je třeba zjistit příčinu, a to nejlépe vyhledáním odborné pomoci.
Prevence
Prvním preventivním krokem, jak předcházet nepříjemnostem v podobě onemocnění je dostatečný přísun vitaminů do těla. V jídelníčku je dobré omezit maso a masné výrobky, jíst kvalitně zpracované mléčné výrobky, zaměřit se na spíše celozrnné produkty. Celkově je vhodné upravit jídelníček na zdravější, neopomínat důležité složky jako je například kyselina listová, zinek, selen, měď. Dostatečný příjem zinku je pak potřebný při léčbě již propuknutého onemocnění.
Bylinky jako prevence i jako alternativní léčba
Nejen využití bylinek nás však zachrání. Pro dobré fyzické zdraví je potřeba mít v pořádku i to psychické. Je důležité, abychom se snažili nacházet v životní rovnováze, příliš se nestresovali, nadměrně se nezatěžovali. Jak se říká, prostě abychom si život užívali. Pojďme si představit rostlinky, které napomáhají prevenci a jsou taktéž užívány při již propuklém onemocnění.
Pampeliška – kořen pampelišky dle kanadského výzkumu dokáže efektivně zabíjet rakovinotvorné buňky. Při dlouhodobém užívání není vyloučeno, že nemoc vyléčí úplně. Nejčastěji je užíván ve formě čaje. Dá se připravit buď ze sušeného pomletého kořenu nebo ze syrového, pokrájeného. Lze užít i společně s listy pampelišky.
Sedmikráska – tato krásná rostlinka příznivě působí na krev, zařazuje se při podpůrných kůrách, má v sobě spoustu výživných látek. Květy sedmikrásky lze jíst samostatně, přidat je do salátů nebo polévek.
Bedrník obecný – tato poměrně rozšířená bylina se doporučuje jako pravidelná přísada například do jarních salátů, polévek nebo omáček. Kořen se sbírá na jaře a na podzim a užívá se k přípravě nálevu.
Puškvorcový kořen – tato bylina je výtečná pro posílení organismu, povzbuzuje chuť k jídlu, odstraňuje obtíže při trávení a napomáhá vylučování škodlivin z těla. Kořen se stejně jako u bedrníku a pampelišky používá k přípravě čaje.