Příliš mnoho pepře škodí – jak na přepepřené jídlo?

pepr
Zdroj foto: pixabay

Pepř má na naše zdraví mnoho pozitivních účinků. Především povzbuzuje trávení a dokáže přimět k lepší činnosti i naše játra nebo ledviny. Ovšem existují i lidé, kteří jsou na jeho účinky alergičtí. To však naštěstí pro většinu z nás neplatí. Přesto však můžeme mít nepříjemné zažívací potíže v případě, kdy si tohoto oblíbeného koření dopřejeme zkrátka příliš.

Typickým příkladem je přepepřené jídlo. Také vám ujela ruka s pepřenkou? Nemusíte se bát. Víme, jak si s celým problémem poradit. Zatímco většina postupů vám ukáže, jak příliš velké množství pepř jednoduše chuťově zamaskovat, my vám poradíme, jak skutečně dostat z pokrmu část dráždivého piperinu. A stačit vám k tomu bude jedna obyčejná ingredience.

Stač, když si k ruce vezmete obyčejné jablko

Ano. Věřte nebo ne, ale právě tohle oblíbené ovoce vám může s přemírou pepře velmi dobře pomoci. Postup není nijak složitý. Jednoduše vezměte jedno větší jablko (vůbec nezáleží na tom, zda bude spíše kyselé nebo spíše sladké), rozkrájejte ho na čtvrtiny a vložte do přepepřeného jídla.

Dále vařte. Po pěti minutách ochutnejte. Pokud bude již štiplavost znatelně menší, můžete ovoce vyhodit. V opačném případě pokračujte ve vaření ještě pět minut. Pak už by mělo být hotovo zcela.

Náš tip: Bohužel kromě pepře vytáhne jablko z pokrmu i část dalších chuťových složek například z bylinek nebo jiného koření. Pokrm tedy budete muset opět jemně dochutit (tentokrát už bez pepře). Výhodou je však fakt, že vám použití ovoce nedodá do pokrmu žádnou nepříjemnou pachuť.

potrava
Zdroj foto: pixabay

Naše babičky znaly skvělý trik i na přesolené jídlo

A co si počít, pokud vám tak trochu ujede ruka se solí? Ani přebytek tohoto minerálu není pro naše zdraví právě dobrý – je zodpovědný třeba za vyšší tlak nebo zadržování v těle. Rozhodně tedy není dobrý nápad přesolený pokrm jen tak beze všeho zkonzumovat.

Zkuste si místo toho pomoci prostřednictvím syrových brambor. Ty stačí oškrábat a vhodit do přesoleného pokrmu. Většinou nadbytečnou slanost vytáhnou ven už po pěti minutách, někdy pak budou potřebovat minut deset. Po použití je jednoduše vyhoďte.

Náš tip: Použít lze i kostku cukru. Ale opatrně. Nikdy by se vám neměla v pokrmu zcela rozpustit. Položte ji tedy na lžíci a jakmile zpozorujete známky rozpouštění, ihned ji vyjměte a vyhoďte. Jídlo ochutnejte – tento postup je v případě potřeby možné zopakovat i několikrát. Není na tom nic těžkého a o změnu chuti se bát také nemusíte.

Jak si poradit s připáleninou

A ještě jedna nehoda je v kuchyni velmi obávaná – připálenina. Tak proč si neporadit i s ní? Především připálené jídlo přendejte do jiné nádoby- ovšem bez připálených kusů. Ty kromě nepříjemné chuti obsahují i rakovinotvorný akrylamid, který určitě konzumovat nechcete. Nepříjemného zápachu vás pak zbaví kousek rozmočeného chleba.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here