Pazvonek chloupkatý se i u nás vyskytuje spíše pod latinským jménem Codonopsis pilosula. Codonopsis je druh, který obsahuje asi 40 druhů celoročně rostoucích bylin, z nichž všechny pocházejí ze střední a východní Asie, některé dokonce až z Malajsie. Více než polovina druhů byla použita v tradiční čínské bylinné medicíně, kde Codonopsis pilosula je nejdůležitější a široce používaná rostlina.
Česky:Pazvonek chloupkatý |
Latinsky:Codonopsis pilosula |
Slovensky:Pazvonček materská |
Léčivé účinky
- Tradičně se používá k onemocněním spojeným se slabostí, únavou, chudokrevností.
- Používá se také při ztrátě chuti k jídlu.
- Léčí průjem, zvracení, plynatost a nadměrné žaludeční kyseliny.
- Zlepšuje trávení tím, že snižuje vylučování pepsinu v žaludku a zpomaluje jídlo, když prochází žaludkem do střev.
- Používá se jako lék na bolest hlavy (je-li způsobena vysokým krevním tlakem, svalovým napětím nebo poruchou trávení).
- Léčí chronický kašel.
- Posiluje imunitu (také u osob s HIV).
- Snižuje nežádoucí účinky radioterapie bez snížení účinnosti léčby.
- Používá se i při nadměrné menstruaci.
- Používá se jako bylinný prostředek pro artritidu.
- Je to afrodiziakum.
- Stimuluje nervový systém.
- Snižuje krevní tlak.
Použití a přípravky
V bylinné medicíně se používá kořen rostlin. Kořeny se sklízí, když nadzemní část rostliny uschne, obvykle v září nebo říjnu.
- Sušení je zdlouhavý proces a způsob, jakým se provádí, je rozhodující pro kvalitu byliny. Když jsou vysušené kořeny uprostřed černé, jsou považovány za špatné.
- Sušené a nakrájené kořeny se společně s dochanem klasnatým pečou v pánvi, dokud nejsou nažloutlé. Pak jsou připraveny k použití nebo uloženy pro pozdější použití.
- Sušený kořen se používá v západní bylinné medicíně ve formě tinktury.
- V Indii jsou kořeny rostlin patřících do druhu Codonopsis často začleněny do jedlé mouky.
- V tradiční čínské medicíně je rostlina označena jako dang shen.
Důležitá bylina v čínské bylinné medicíně
Dang shen nebo také ženšen chudých – to jsou názvy pro tuto rostlinu v čínštině. Kořeny jsou považovány za účinnou a cenově dostupnější náhražku ženšenu. Je velmi důležitým a běžně užívaným bylinným léčivem v Číně.
V Číně je bylinka považována za potravinu i lék. Často se mele na mouku, vaří se s rýží, přidává se do polévek a používá se jako přísada do čajů.
Dang Shen se nachází na čínském trhu v mnoha různých kvalitách. Kvalita bylin závisí na použitých druzích rostlin, pokud jsou kultivovány nebo shromažďovány z volné přírody, a oblasti, ze které pochází.
Hlavní typy jsou západní dang šen, východní dang šhen a lu dang shen. Tyto tři typy jsou všechny vyrobeny z druhu Codonopsis pilosula. Jiný typ, tiao dang shen, pochází z provincie Sichuan v jihozápadní Číně a pochází z rostliny Codonopsis tangshen. „Bílý dang-shen“ se shromažďuje z volné přírody z Codonopsis tubulosa.
Stejně jako ženšen, kořeny nasbírané z přírody jsou považovány za silnější než ty, které se kultivují. Kořeny z divokých sklizní jsou dražší, i když jsou často menší.
Kořeny vysoké kvality mají sladkou chuť (kořeny mohou být snadno konzumovány syrové). Kořeny špatné kvality mají velmi mdlou chuť a jsou považovány za méně hodnotné i pro lékařské účely.
O codonopsisu
Codonopsis pilosula pochází ze severovýchodní Číny. Říká se jí také ženšen pro chudé. Jedná se o rychle rostoucí trvalou popínavou rostlinu s oválným až srdčitým tvarem listů. Listy jsou zelené a mírně chlupaté. Codonopsis může dorůst výšky až dva metry a stonky obsahují mléčnou šťávu.
Codonopsis produkuje kývavé zvonovité květy, které jsou žluté až jasné šarlatové. Rostlina preferuje dobře odvodněnou, kyselou nebo neutrální půdu. Měla by být vysazena v plném slunci nebo v částečném stínu a vyžaduje pravidelnou vlhkost během vegetačního období. Rostlina se snadno množí semeny, která se vysévají na jaře. Semena normálně klíčí po dvou týdnech.
Dávkování a podání
Dávkování je 6-15 g, jestliže se používá ve spojení s jinými bylinami v odvaru, extraktech nebo prášcích. Pokud se používá samostatně, může být dávka až 30-60 g denně.
Nežádoucí účinky a možné interakce
Dang shen je považován za bezpečnou bylinku. Má se za to, že má velmi nízkou toxicitu a může být používán po dlouhou dobu jak jako lék, tak jako potravina.