Pampeliškami jsou většinou zaplněné celé louky.
Nebyla by škoda je tak nevyužít?
Udělejte si třeba tento chutný domácí med!
Léčivá kouzla pampelišky
Smetánka by se na první pohled mohla jevit jen jako plevel, ale její léčivé schopnosti bychom rozhodně neměli ignorovat.
Pampeliška posilňuje funkci orgánů, jako jsou játra, ledviny a žlučník, účinkuje jako silné diuretikum, působí na správné zažívání a dokonce prokazuje účinky i při léčbě artrózy a dny.
Nejčastěji se v léčitelství používá její kořen s velkým obsahem hořčin, cukrů a bílkovin, v kuchyni nám zase poslouží mladé listy plné vitamínu C, které se hodí do zdravých salátů, a nyní využijeme i květy v medu, který výborně chutná a pomůže třeba i na nachlazení!
Využít ji tak můžeme prakticky celou!
Domácí pampeliškový med
Výroba domácího medu je poměrně jednoduchá a věříme, že ji zvládne každý.
Budete potřebovat:
- 250g pampeliškových květů
- 1,5 kg cukru (nejlépe třtinového)
- 2 citrony
- Minerální nebo kohoutkovou vodu
Postup:
Květy pampelišek odřezejte od zelených lístků a lehce omyjte, abyste je zbavili nečistot a hmyzu, ale zároveň uchovali co nejvíce pylu.
Květy přidejte do asi litru vody a pořádně je zamíchejte. Poté můžete přidat citronovou šťávu.
Pampelišky přiveďte k varu a vařte přibližně 5 minut, poté přikryjte a nechte přes noc v lednici.
Druhý den pampelišky sceďte a z květů vytlačte všechnu šťávu.
Přidejte všechen cukr a začněte znovu zahřívat. Po cca 20 minutách by se měl cukr rozpustit a med se stane průhlednější. Nesmí však bublat!
Až bude mít med tu správnou konzistenci (čirý, hustý, zlatavý), můžete ho začít odlévat do zavařovaček. Skladujte na temném a chladném místě.
Přejeme dobrou chuť!
zdroj: fxcuisine.com, carujeme.cz
Me se to nikdy nepovede,pokazdy mam z toho sirup. :-(