Domácí pampeliškový med pro chuť i léčivé účinky!

domaci-pampeliskovy-med-hl

Pampeliškami jsou většinou zaplněné celé louky.

Nebyla by škoda je tak nevyužít?

Udělejte si třeba tento chutný domácí med!

Léčivá kouzla pampelišky

Smetánka by se na první pohled mohla jevit jen jako plevel, ale její léčivé schopnosti bychom rozhodně neměli ignorovat.

Pampeliška posilňuje funkci orgánů, jako jsou játra, ledviny a žlučník, účinkuje jako silné diuretikum, působí na správné zažívání a dokonce prokazuje účinky i při léčbě artrózy a dny.

Nejčastěji se v léčitelství používá její kořen s velkým obsahem hořčin, cukrů a bílkovin, v kuchyni nám zase poslouží mladé listy plné vitamínu C, které se hodí do zdravých salátů, a nyní využijeme i květy v medu, který výborně chutná a pomůže třeba i na nachlazení!

Využít ji tak můžeme prakticky celou!

Domácí pampeliškový med

Výroba domácího medu je poměrně jednoduchá a věříme, že ji zvládne každý.

Budete potřebovat:

  • 250g pampeliškových květů
  • 1,5 kg cukru (nejlépe třtinového)
  • 2 citrony
  • Minerální nebo kohoutkovou vodu

Postup:

Květy pampelišek odřezejte od zelených lístků a lehce omyjte, abyste je zbavili nečistot a hmyzu, ale zároveň uchovali co nejvíce pylu.

pampeliskovy-med1

Květy přidejte do asi litru vody a pořádně je zamíchejte. Poté můžete přidat citronovou šťávu.

pampeliskovy-med2pampeliskovy-med3

Pampelišky přiveďte k varu a vařte přibližně 5 minut, poté přikryjte a nechte přes noc v lednici.

pampeliskovy-med4

Druhý den pampelišky sceďte a z květů vytlačte všechnu šťávu.

pampeliskovy-med5

Přidejte všechen cukr a začněte znovu zahřívat. Po cca 20 minutách by se měl cukr rozpustit a med se stane průhlednější. Nesmí však bublat!

pampeliskovy-med6

Až bude mít med tu správnou konzistenci (čirý, hustý, zlatavý), můžete ho začít odlévat do zavařovaček. Skladujte na temném a chladném místě.

Přejeme dobrou chuť!

zdroj: fxcuisine.com, carujeme.cz

bylinkopedie nákup produktů

1 komentář

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here