Česky:
Ostružiník křovitý |
Latinsky:
Rubus fruticosus |
Slovensky:
Ostružina krovitá |
Léčivé účinky
- přirozený zdroj vitaminu C
- blahodárně působí na organismus
- obsahuje velké množství minerálních látek a sacharidů
- používá se při bolestech v krku a při chřipce a nachlazení
- napomáhá při problémech s dásněmi
- má protizánětlivé účinky
- mírní projevy akné
- používá se při léčbě zánětu hrtanu
- napomáhá při úplavici
- léčí hemoroidy
Použití
Léčivé síly ostružiníku křovitého znají lidé už po dlouhé generace. Z rostliny jsou nejznámější její téměř černé, trpké plody, které se přidávají do marmelád, pro výrobu omáček ke sladkým pokrmům nebo se konzumují za syrova.
Ostružník křovitý má však léčivé také listy. Ty se sbírají od dubna do konce září, ale nesmíme si jej splést s ostružiníkem beztrnným, který se pěstuje na zahradách.
O ostružiníku křovitém
Ostružiník křovitý je třímetrový keř s obloukovitě převislými větvemi. Po celé délce je pokryt ostny a střídavě složenými, řapíkatými listy se zubatým okrajem. Jemně bílé až narůžovělé květy, které se objevují už začátkem května, jsou opilovány hmyzem a následně z nich keř produkuje chutné fialové až černé plody, plné vitaminu C. Ostružiník křovitý se nedoporučuje pěstovat v zahradách, díky jeho nezvladatelnému růstu.
Ostružiníkové lístky obsahují organické kyseliny, flavonoidy, třísloviny, pektiny, a minerální látky. Mají stahující baktericidní a fungicidní účinky, silné detoxikační účinky, působí močopudně a desinfikují močové a trávicí ústrojí. Kromě desinfekčních účinků podporují odkašlávání a krvácení. Při zevním použití v podobě mastiček nebo zábalů hojí nejrůznější záněty a ekzémy.
Domácí recepty
Čaj: Pro přípravu čaje potřebujeme 2 lžičky listů a 250 mililitrů vroucí vody. Čaj necháme 10 minut louhovat a následně přeceděný popíjíme po douškách.
Kapky: Ze dvou lžic ostružiníku a 200 mililitrů 60% lihu necháme louhovat po dobu 14 dní na teplém místě, každý den protřepáváme. Následně přecedíme a užíváme 3 x denně 30 kapek po dobu 20 dní.
Kloktadlo: Při zánětech ústní dutiny a bolestech v krku použijeme dvě lžíce ostružiníku a jednu lžíci šalvěje. Zalijeme půl litrem horké vody. Necháme 15 minut louhovat, přecedíme a dle potřeby kloktáme.