Mangold není v našich zahrádkách běžně pěstovanou zeleninou. Kdysi zde byl velmi oblíbenou zeleninou, vytlačil ho však špenát. Dá se sklízet opakovaně, nevybíhá do květu a obsahuje méně kyseliny šťavelové, která snižuje využití vápníku v těle.
Mangold u nás zase takovou novinkou není, pěstoval se zde už před zhruba 300 lety, kdy patřil k nejoblíbenějším druhům zeleniny. Později byl vytlačen špenátem, který byl tehdy novým druhem zeleniny. Obliba mangoldu je v současnosti na vzestupu, na rozdíl od špenátu se dá sklízet opakovaně, má velký výnos a nižší obsah kyseliny šťavelové, což je pozitivní pro využití vápníku v našem těle, protože kyselina šťavelová snižuje jeho vstřebávání v těle. Také je vhodnou alternativou pro lidi, kteří se z různých zdravotních důvodů musí kyselině šťavelové vyhýbat.
Mangold je příbuzný špenátu, ale také například řepy. Pochází ze Středomoří a do Evropy se rozšířil díky Římanům. Listy nahrazují špenát a řapíky se vymohou využít jako alternativa ke chřestu.
Nejen chutný, ale i dekorativní
Mangold se vyskytuje v mnoha barevných varietách. Například odrůda Rhubard, která má tmavě zelené listy kontrastující se zářivě červenými čepelemi a žilkováním. Odrůda Yellow má žluté řapíky a jemnou chuť. Řapíky bělavé, růžové, žluté nebo fialové má odrůda Bright Lights. Existují i variety, kdy jsou celé listy zbarveny.
Co vše mangold obsahuje
Je cenným zdrojem vitamínu C, B1, B3, B5, B9, provitamínu A, vápníku, hořčíku, fosforu, železa, poměr sodíku a draslíku je vyvážený. Najdeme zde i rutin, který zpevňuje cévy, zlepšuje jejich pevnost a pružnost.
Mangold je vhodný ke zpevnění cév, při arterioskleróze, prevenci nádorových onemocnění, podpoře krvetvorby. Zařadit ho do jídelníčku je vhodné při depresích, výkyvech nálady, klimakteriu, podpoře paměti a soustředění.
Jak si mangold vypěstovat
Není náročný na půdní podmínky ani klima. Semena se vysévají v dubnu a květnu pro letní sklizeň nebo v druhé polovině léta pro podzimní a jarní sklizeň. Potřebuje v létě dostatek vláhy, zvlášť v období sucha, ale pozor na přemokření.
Vzešlé sazeničky sjednotíme do vzdálenosti 20 – 30 cm od sebe. Mangold je dvouletka, která druhým rokem vykvétá. Abychom mohli sklízet po celou sezónu, tak rostlinu přihnojujeme dusíkatým či plným hnojivem. Na zimu ho přikrýváme bílou netkanou textilií. Listy se odřezávají z vnějšího obvodu postupně.
Mangold v kuchyni
Existují listové a řapíkaté odrůdy. Listové se využívají jako špenát, řapíkaté jako náhrada chřestu.
Listy se mohou jíst syrové, přidávat do salátů, polévek, omáček. Výborné jsou listy dušené, smažené či zapékané třeba s těstovinami nebo na způsob špenátu, výborné jsou v kombinaci se sýrem.
Závin z listového těsta s mangoldem
- 800g mangoldu
- balíček listového těsta
- 175g balkánského sýra
- ½ svazku pórkových cibulek
- 6 lžic olivového oleje
- 125g másla
- 2 vejce
- 1 lžička červené papriky
- 100g nasekaných vlašských ořechů
- sůl
- pepř
- 5 lžic mléka
- 1 žloutek
Listové těsto necháme rozmrazit, mangold očistíme a nasekáme na kousky. Cibulky nakrájíme nadrobno, balkánský sýr rozmačkáme.
Rozehřejeme 3 lžíce másla a 3 lžíce olivového oleje, orestujeme cibulky a vlašské ořechy. Přidáme mangold a 2 minuty podusíme. Následně vmícháme balkánský sýr, papriku, 1 vejce, sůl a pepř.
Zbylé máslo rozpustíme, rozšleháme s vejcem ve 4 lžících mléka a přidáme zbytek oleje. Směsí potřeme rozválené listové těsto.
Ochucenou směs s mangoldem rovnoměrně rozprostřeme na těsto a zavineme. Rozšleháme žloutek v 1 lžíci mléka a potřeme jím svinuté těsto.
Pečeme v troubě 35 minut na 2000 C.