Nejchutnější letní recepty s čerstvými bylinkami

Nejchutnější letní recepty s čerstvými bylinkami
fotografie. pixabay

Letní recepty: Léto je obdobím, kdy příroda nabízí své poklady v plné kráse. Čerstvé bylinky jsou jednou z nejlepších ingrediencí, které můžeme využít v kuchyni. Dodávají jídlům jedinečnou chuť a svěžest. Pojďme si představit několik receptů, které se hodí na léto a využívají tuto zelenou magii naplno.

Připravte domácí bazalkové pesto

Bazalka je klasikou mezi letními bylinkami. Vyrobte si domácí pesto, které se hodí na těstoviny, pizzu nebo jako dip.

Ingredience:

  • 2 hrsti čerstvých bazalkových lístků
  • 50 g piniových oříšků (nebo vlašských)
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte dohladka.
  2. Ochutnejte a dle potřeby přidejte sůl či pepř.
  3. Pesto skladujte v uzavíratelné sklenici v lednici.
Nejchutnější letní recepty s čerstvými bylinkami
fotografie. pixabay

Vyzkoušejte osvěžující mátovou limonádu

Horké dny volají po osvěžení. Máta je perfektní volbou pro výrobu domácí limonády.

Ingredience:

  • 1 litr vody
  • šťáva ze 3 citronů
  • 2 lžíce cukru nebo medu
  • hrst čerstvých mátových lístků
  • led na podávání

Postup:

  1. Do džbánu nalijte vodu, přidejte citronovou šťávu a cukr nebo med. Dobře promíchejte.
  2. Přidejte mátové lístky a nechte nápoj alespoň 30 minut odpočívat v lednici.
  3. Podávejte s ledem a ozdobte dalšími lístky máty.

Přidejte tymián na grilované maso

Tymián je skvělou bylinkou pro grilování. Jeho jemně kořenitá chuť dodá masu neodolatelný šmrnc.

Ingredience pro marinádu:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z poloviny citronu
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Smíchejte všechny ingredience a maso (např. kuřecí prsa nebo vepřové kotlety) naložte do marinády.
  2. Nechte odpočívat v lednici alespoň hodinu.
  3. Grilujte podle potřeby a během pečení potírejte zbytkem marinády.

Ochutnejte rozmarýnové brambory

Pečené brambory s rozmarýnem jsou jednoduchým a chutným přílohovým pokrmem.

Ingredience:

  • 500 g malých brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 snítky čerstvého rozmarýnu
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Brambory omyjte, nakrájejte na poloviny a vložte do pekáče.
  2. Přidejte olivový olej, rozmarýn, sůl a pepř. Promíchejte, aby byly brambory rovnoměrně ochucené.
  3. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30–40 minut, dokud nebudou zlatavé.
Nejchutnější letní recepty s čerstvými bylinkami
fotografie. pixabay

Osvěžte se melounem s mátou

Tento rychlý a jednoduchý recept kombinuje sladkost melounu a svěžest máty.

Ingredience:

  • 1 menší vodní meloun
  • šťáva z jedné limetky
  • hrst čerstvých mátových lístků

Postup:

  1. Meloun nakrájejte na kostičky nebo vydlabejte kuličky.
  2. Pokapejte šťávou z limetky a posypte nasekanými mátovými lístky.
  3. Podávejte vychlazené jako lehký letní dezert.

Letní kuchyně

Čerstvé bylinky jsou skvělým doplňkem letní kuchyně, který povznese i ty nejjednodušší recepty na vyšší úroveň. Experimentujte s jejich kombinacemi a objevujte nové chutě.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here

seven − three =