
Letní recepty: Léto je obdobím, kdy příroda nabízí své poklady v plné kráse. Čerstvé bylinky jsou jednou z nejlepších ingrediencí, které můžeme využít v kuchyni. Dodávají jídlům jedinečnou chuť a svěžest. Pojďme si představit několik receptů, které se hodí na léto a využívají tuto zelenou magii naplno.
Připravte domácí bazalkové pesto
Bazalka je klasikou mezi letními bylinkami. Vyrobte si domácí pesto, které se hodí na těstoviny, pizzu nebo jako dip.
Ingredience:
- 2 hrsti čerstvých bazalkových lístků
- 50 g piniových oříšků (nebo vlašských)
- 2 stroužky česneku
- 50 g strouhaného parmazánu
- 100 ml olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte dohladka.
- Ochutnejte a dle potřeby přidejte sůl či pepř.
- Pesto skladujte v uzavíratelné sklenici v lednici.

Vyzkoušejte osvěžující mátovou limonádu
Horké dny volají po osvěžení. Máta je perfektní volbou pro výrobu domácí limonády.
Ingredience:
- 1 litr vody
- šťáva ze 3 citronů
- 2 lžíce cukru nebo medu
- hrst čerstvých mátových lístků
- led na podávání
Postup:
- Do džbánu nalijte vodu, přidejte citronovou šťávu a cukr nebo med. Dobře promíchejte.
- Přidejte mátové lístky a nechte nápoj alespoň 30 minut odpočívat v lednici.
- Podávejte s ledem a ozdobte dalšími lístky máty.
Přidejte tymián na grilované maso
Tymián je skvělou bylinkou pro grilování. Jeho jemně kořenitá chuť dodá masu neodolatelný šmrnc.
Ingredience pro marinádu:
- 2 lžíce olivového oleje
- šťáva z poloviny citronu
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Smíchejte všechny ingredience a maso (např. kuřecí prsa nebo vepřové kotlety) naložte do marinády.
- Nechte odpočívat v lednici alespoň hodinu.
- Grilujte podle potřeby a během pečení potírejte zbytkem marinády.
Ochutnejte rozmarýnové brambory
Pečené brambory s rozmarýnem jsou jednoduchým a chutným přílohovým pokrmem.
Ingredience:
- 500 g malých brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 snítky čerstvého rozmarýnu
- sůl a pepř
Postup:
- Brambory omyjte, nakrájejte na poloviny a vložte do pekáče.
- Přidejte olivový olej, rozmarýn, sůl a pepř. Promíchejte, aby byly brambory rovnoměrně ochucené.
- Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30–40 minut, dokud nebudou zlatavé.

Osvěžte se melounem s mátou
Tento rychlý a jednoduchý recept kombinuje sladkost melounu a svěžest máty.
Ingredience:
- 1 menší vodní meloun
- šťáva z jedné limetky
- hrst čerstvých mátových lístků
Postup:
- Meloun nakrájejte na kostičky nebo vydlabejte kuličky.
- Pokapejte šťávou z limetky a posypte nasekanými mátovými lístky.
- Podávejte vychlazené jako lehký letní dezert.
Letní kuchyně
Čerstvé bylinky jsou skvělým doplňkem letní kuchyně, který povznese i ty nejjednodušší recepty na vyšší úroveň. Experimentujte s jejich kombinacemi a objevujte nové chutě.