Už relativně dlouho lze koupit nejrůznější varianty olejů. Jaké má tato surovina vlastnosti a k čemu je kuchyňský olej vhodný?
-
Slunečnicový olej
Slunečnicový olej je jedním z nejpoužívanějších olejů v našich domácnostech. Přitom se o „běžný“ produkt určitě nejedná – má co nabídnout i z hlediska našeho zdraví. Skutečně kvalitní je olej zastudena lisovaný, ten obsahuje řadu důležitých vitamínů, hořčík a další prospěšné látky, díky kterým je účinným detoxikačním prostředkem. Slunečnicový kuchyňský olej v jídle zpomaluje stárnutí a posiluje obranyschopnost organismu. I lékaři potvrzují fakt, že tento olej pomáhá při řadě problémů, jako je bolest hlavy, zánět průdušek či při střevním onemocnění.
Jedna „babská rada“ dokonce doporučuje převalovat slunečnicový olej každé ráno 15 minut v ústech.
-
Řepkový olej
Mezi další „klasiku“ mezi oleji patří olej řepkový. Někdo ho vychvaluje jako ideální olej na smažení, jiní tvrdí, že naše zdraví negativně ovlivňuje. Pravda je trochu složitější – záleží na kvalitě oleje a na jeho množství. Obsahuje vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, které jsou zdraví velmi prospěšné a pomáhají redukovat hladinu cholesterolu v těle. Opět platí, že ideální je olej zastudena lisovaný, nejlépe koupený v prodejnách zdravé výživy.
-
Olivový olej
Kvalitní olej z plodů olivovníku je jednou z nejoblíbenějších a údajně také nejzdravějších surovin. Obsahuje vysoké množství nenasycených mastných kyselin a vitamínu E, který má široké spektrum pozitivních účinků. Olivový olej je v kuchyni používán hlavně k přípravě studených pokrmů, ale využívá se i v kosmetice. Najdete ho snad ve všech přípravcích, od šampónů až po krémy a pleťové masky. Při výběru produktů do kuchyně i pro kosmetické využití dbejte na kvalitu – označení „extra virgin“ znamená nejvyšší podíl léčivých složek.