Česky:
Křen selský |
Latinsky:
Armoracia rusticana |
Slovensky:
Chren dedinský |
Křen selský je rostlina z čeledi brukvovitých, pěstovaná pro svůj silně aromatický kořen, který se používá jako koření, zelenina či léčivý prostředek. Říká se mu také chřen, křín nebo mořská ředkev.
Léčivé účinky
- Pomáhá při hojení ran a omrzlin.
- Pomáhá při revmatismu.
- Povzbuzuje činnost trávícího systému.
- Usnadňuje odkašlávání.
- Pomáhá na záněty dýchacích cest.
- Má mírný močopudný účinek.
- Působí preventivně proti bakteriálním chorobám.
Použití a přípravky
Křenový sirup je podáván při chřipce, bronchitidě a kašli, neboť uvolňuje hlen. Používá se také jako podpůrný prostředek při léčbě žloutenky, zánětů jater a infekcí močových cest. Křen přiložený jako obklad zahřeje kůži a působí tak proti revmatismu.
O křenu selském
Křen selský (Armoracia rusticana nebo Cochlearia armoracia) pochází pravděpodobně z jihovýchodní Evropy. V našich zemích je pěstován již od 12. století a šlechtěn od 17. století. Dnes je rozšířen po celém světě a často roste na písčitých místech podél rybníků a vodních toků.
Je to vytrvalá rostlina s mohutným kořenem. Množí se vegetativní řízky z postranních kořenů. Křen sklízíme druhým až třetím rokem na podzim nebo na jaře a ukládáme do chladného sklepa, aby nevysychal. Je jedním z nejštiplavějších koření.
Křen je velmi bohatým zdrojem vitaminu C, karotenů, minerálů (železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor) a antibakteriálních látek. Obsahuje také silice a glykosidy.
Domácí recepty
- Koření: Ke koření používáme čerstvý, jemně nastrouhaný kořen. Velmi oblíbená je hustá studená omáčka, připravená z nastrouhaného křenu, soli a octa, s přísadou jablek, cukru a hovězího vývaru. Používá se jako příloha k vařenému masu. Samotný nastrouhaný křen se skvěle hodí k uzeninám. Pochoutkou je také křen smíchaný se šlehačkou a strouhanými ořechy jako příloha k šunce. Používá se také k přípravě křenové hořčice.
- Pomazánka: Oblíbená je také křenová pomazánka. Připravíme jí tak, že nastrouháme křen na jemném struhadle a vyšleháme s máslem. Přidáme hořčici, strouhaný sýr a půl lžičky mletého chilli. Nakonec osolíme, opepříme a podáváme s čerstvým pečivem.
Kontraindikace
Jeho konzumace se nedoporučuje osobám s citlivým žaludkem nebo žaludečními vředy. Zevně není vhodný pro citlivou pokožku (hrozí vznik puchýřů).
foto: Nuuuuuuuuuuul, Bob Gutowski