Kotvičník zemní je známý pro svůj vysoký obsah fytosterolů, díky kterým je oblíbený v různých potravinových doplňcích. My vám ale nabízíme čistě sušený kotvičník v přírodní podobě. Jeho odvar má zemitou hořkou chuť s příjemnou bylinkovou vůní, kterou lze snadno zjemnit medem. Kotvičník podporuje normální činnost svalů, pohlavních orgánů, imunitního systému a nervové soustavy.
Složení
- Kotvičník zemní 100%
Nálev a chuť byliny
Odvar z kotvičníku zemního vytváří nálev nažloutlé barvy s velmi příjemnou bylinkovou vůní. Chuť je zemitá a nahořklá, což lze zjemnit přidáním medu, nerafinovaného cukru nebo stévie. Barva nálevu je světlá, žlutozelená.
Původ byliny
Kotvičník zemní (Tribulus terrestris Linné) je jednoletá bylina se žlutými květy a krátkými listy. Její lodyha, dlouhá 10-60 cm, roste při zemi. Tato rostlina se vyskytuje přirozeně v Evropě, Asii, Africe a Austrálii, a dobře se jí daří i v České republice. Najdeme ji podél řek, v zahradách, na písečných plážích, stejně jako ve stepích a polopouštích. Sklizeň celé rostliny se doporučuje před příchodem zimy.
Kotvičník se pěstuje pro svoji nať, ale využít lze také jeho kořeny, semena a květy. Při sklizni se celá rostlina vyjme ze země, nať se suší zvlášť. Po usušení se drtí a uchovává na suchém a stinném místě.
Návod na přípravu
Kotvičník zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 1 čajová lžička na 2-2,5 dcl.
Nechte luhovat po dobu 15 minut, poté scedíme.
1 zarovnaná lžička odpovídá 1000 mg.
Nepřekračujte doporučené denní dávkování 2000 mg.
Vyzkoušejte kotvičník zemní a užijte si jeho blahodárné účinky v jeho čisté přírodní podobě