Kosmatice: Milujete smažené květy bezu? Pak si je zkuste připravit klasicky – naslano i nasladko, ale i v odlehčené variantě. Uvidíte, která možnost vás nejvíce osloví.
Základní recept na těstíčko
Těstíčko na kosmatici připravíme z 2 vajec, špetky kypřicího prášku, 2 lžic mléka, 3 lžic hladké mouky – to vše vyšleháme jako těstíčko na palačinky. Květy bezu namáčíme do těstíčka, aby byly celé obalené.
Klasická varianta
Při klasické variantě smažíme květy bezu ve vrstvě oleje, asi 3 minuty po obou stranách. Necháme na ubrousku nebo kuchyňské utěrce okapat přebytečný tuk.
Nasladko
Při podávání nasladko tyto květy posypeme moučkovým cukrem nebo skořicovým cukrem.
Naslano
Slanou variantu vytvoříme, když do těstíčka přidáme strouhaný tvrdý sýr nebo parmazán a podáváme s bramborem a tatarkou, česnekovým dipem nebo grilovacími omáčkami; některé děti mají toto jídlo rády s kečupem ;-)
Odlehčená varianta
Těstíčko je stejné, ale jednotlivé květy pokládejte na olejem vymazaný plech a dejte na chvíli (3–5 minut) zapéct do trouby. Pozor: Květy musejí být celé obalené v těstíčku, aby v troubě nezčernaly. I tuto variantu můžete podávat jak nasladko, tak naslano.