Pokud se chystáte na vánoční nákupy, pak byste si měli připravit i seznam koření, které budete potřebovat na pečení vánočního cukroví. Přece jen byste do cukroví měli dávat koření čerstvé a voňavé, aby i vaše Vánoce byly pěkně vypečené a všude to vonělo.
Skořice
Skořice je základem nejen pro svařák, ale i do perníčků, perníku, pracen a dalšího cukroví.
Hřebíček
Druhým nepostradatelným kořením pro Vánoce je hřebíček. Opět kromě do svařáku jej použijete hlavně do perníčků anebo pracen.
Vanilka
Do punče, ale hlavně do vanilkových rohlíčků nesmí chybět vanilka. Vyhněte se vanilinovému cukru, který nemá s vanilkou nic společného, a pořiďte si pravý vanilkový cukr nebo rovnou pravou vanilku, kterou rozříznete nožem a semínka vysypete přímo do moučkového cukru. Takto budou vanilkové rohlíčky ještě voňavější.
Zázvor
Další koření nezbytné do perníčků a perníku je zázvor. Mletý zázvor uchovávejte ve skleněné dóze, aby neztratil aroma.
Badyán
Velmi voňavé a drahé koření, kterého se do perníčků přidává jen špetka, je badyán. Nepleťte si ho s anýzem – viz dále.
Anýz
Anýz je další koření, které se přidává do perníčků, má podobné hvězdičky jako badyán, je však mnohem levnější a jeho vůně pronikavější. Přidává se špetka.
Nové koření
Zdálo by se, že nové koření patří spíše k masu, ale špetka mletého nového koření se přidává i do perníkového těsta.
Kardamom
I toto koření najdete převážně v perníčcích a opět se přidává jen špetka.
Zdroje: www.wikipedia.org, www.pixabay.com, www.apetit.cz