Bylinkové koření

Všichni známe různé druhy bylinek, které používáme jako koření na dochucení pokrmů či jako pomocníky v nemoci. Bylinky se nejčastěji uplatní v době nachlazení, na zažívací a střevní potíže či na potíže nervového původu a nespavost. Hodně bylinek je úzce specializovaných a jejich použití se zaměřuje na potíže s konkrétními orgány, jako je např. žlučník, slinivka, játra aj.

bylinky koreni

Méně už se ví o tom, že i koření je bylinkou, a i ono může pomoci při různých nemocech a zdravotních potížích. Podívejme se blíže na nejznámější koření a jeho léčivé účinky.

Vanilka

O vanilce málokdo ví, že její užívání působí jako antidepresivum a její vliv na lidský mozek dokáže navodit pocit uvolnění. Též povzbuzuje srdeční činnost a podporuje krevní oběh.

Skořice (Skořicovník)

Skořice by v domácí bylinkové lékárničce rozhodně neměla chybět. Má antibiotické účinky, a jako silný antioxidant velmi příznivě ovlivňuje imunitu organizmu.

Pepř (Pepřovník)

Pepř především podporuje trávení a traduje se o něm, že vzbuzuje touhu po sexu.

V lékařství se uplatní zejména pepř kajenský, který obsahuje mnoho živin. Užíváme-li jej pravidelně, podpoříme krevní cirkulaci a celkový zdravotní stav.

Chilli (Chilli paprika)

Paprika je cenným zdrojem vitamínu C, minerálních solí a stopových prvků důležitých pro lidský organismus. Zvyšuje vylučování slin, žaludečních šťáv, a tím zlepšuje stravitelnost potravy.

Chilli též obsahuje velké množství beta – karotenu, který se v těle mění na vitamín A, a tím posiluje zrak, zdraví sliznic či močového ústrojí.

Bylinky – koření nám tedy mohou pomoci ke zlepšení našeho zdraví, ale nesmíme zapomínat, že každý na jejich požití reagujeme jinak. Pro někoho je paprika těžko stravitelná, někdo má na danou látku alergii, a tak musíme být velmi pozorní, abychom svému tělu spíše neublížili.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here