Česky:
Konvalinka vonná |
Latinsky:
Convallaria majalis |
Slovensky:
Konvalinka voňavá |
Konvalinka vonná je vytrvalá bylinka, kterou běžně vídáme v našich lesích. Často ji známe jako ozdobnou květinu ve vázách, má však i své lékařské využití.
Léčivé účinky
- Povzbuzuje srdeční činnost.
Použití a přípravky
Používá se jako prostředek na posílení srdce. Droga se může použít jen na lékařský předpis a pod lékařským dozorem. Prakticky se používá jen k přípravě farmaceutických extraktů nebo k izolaci účinných glykosidů. Tyto přípravky se podávají při srdečních chorobách k posílení a zvýšení srdeční výkonnosti.
- Venisfér krém s konvalinkou má regenerační a masážní účinky. Harmonizuje meridián srdce a dalších orgánů.
O konvalince vonné
Konvalinka vonná (Convallaria majalis) je vytrvalá bylina. Je rozšířená v Evropě, v Asii a v Severní Americe. U nás se vyskytuje v listnatých lesích. Pro lékařské účely se také často pěstuje.
Používá se nať, listy nebo květ. Kumulace účinných látek je malá. Nejúčinnější jsou čerstvé květy (0,3—0,4 % glykosidů), pak čerstvé listy a nejméně účinné jsou oddenky.
Rostlina obsahuje především jedovatý glykosid konvallatoxin, konvallosid, konvallatoxol, glykosid B3. Genuinní glykosid konvallosid se nachází jen v semenech.
Bylo prokázáno, že existuje výrazná shoda ve způsobech účinků mezi glykosidy konvalinky a osvědčeným srdečním lékem strofantinem a digitalisem (výtažkem z náprstníku). Účinné látky konvalinky upravují srdeční činnost. Užívá se jich jako náhrady náprstníku. Mají celkově slabší efekt a jsou vhodné pro stavy, kdy při léčbě je třeba užívat jen malé dávky digitalisových glykosidů.
Jisté riziko záměny s konvalinkou může dojít při sběru medvědího česneku před rozkvětem – Konvalinka má listy lesklé seshora, medvědí česnek zespoda. Listy konvalinky vyrůstají z jednoho stonku nad zemí, listy medvědího česneku vyrůstají jednotlivě. Po rozkvětu je již záměna rostlin nepravděpodobná – konvalinka má zvoncovitá okvětí, medvědí česnek má okolíkatá bílá květenství.
Rostlina je jedovatá, stejně tak jako voda ve vázách, v nichž konvalinky byly.
foto: OliBac, yamaken