Česky:Kari strom |
Latinsky:Murraya |
Slovensky:Kari stromček |
Kari strom: Jeho listy jsou využívané zejména na indickém subkontinentu a to jako základ kořenící směsi, známé jako kari. Používají se téměř výhradně čerstvé. Znát ho můžete také pod jménem kari lístky nebo karapincha.
Léčebné účinky:
- působí antimikrobiálně
- chlubí se zklidňujícími účinky na naši mysl
- antidiabetikum
- antioxidant
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- zdroj mnoha cenných látek pro výživu organismu
- léčba anémie
- ochrana jater
- snižuje riziko srdečních chorob
- napomáhá lepšímu trávení
- pomáhá z těla odplavovat přebytečné soli
- působí proti průjmům
- oceníte ho při léčbě rýmy a kašle
- léčí některá kožní onemocnění
Použití a přípravky
Listy kari stromu jsou nejaromatičtější ihned po sklizni. Svou vůní připomínají tak trochu aroma borovicové pryskyřice s velmi silnými tóny citronu. Někteří lidé v nich cítí také mandarinky. Do pokrmů je lze použít celé, ale také nasekané nebo drcené.
Znát je můžete také pod názvem kari patta a nejvíce si na nich ceníme vysokého obsahu aromatických silic. Ten se po usušení velmi rychle ztrácí, a právě proto se kari listy používají téměř výhradně čerstvé. Jsou také skvělým zdrojem vitamínů A a C, takže vám pomohou pomoci s léčbou rýmy, kašle nebo sinusitidy. A nesmíme zapomínat ani na minerály, jako je vápník, fosfor, železo a vláknina. Mezi účinné sloučeniny, nacházející se nejenom v listech, ale také kůře nebo semenech kari stromu, patří i skořicový aldehyd a karbazol alkaloidy (zejména mahanimbine, mahanine a girimbine).
Ze všeho nejvíce jsou však kari listy vynikajícím přírodním zdrojem železa. Podle lidové medicíny proto skvěle pomáhají při léčbě anémie, jež je v našem organismu spojena právě s nedostatkem tohoto důležitého prvku. Vysoký obsah železa však nestačí, v kari listech najdeme také kyselinu listovou, jež se stará o jeho perfektní vstřebání do buněk. Vaše tělo tak bude železem mnohem lépe zásobováno. Přidání kari listů do jakéhokoli jídla vám tedy velmi usnadní léčbu anémie a zvýší produkci hemoglobinu v krvi.
A co dalšího kari listy umí? Konzumace alkoholu ničí játra, to jistě všichni víme. A právě proto je jejich ochrana před tímto faktorem důležitá. A o to se tato rostlinka jak skvělý antioxidant stará opravdu na výbornou. Kari listy doporučujeme k běžném konzumaci všem, kdo si rádi dopřejí čas od času nějakou tu sklenku. Bylo prokázáno, že játra jsou díky látkám, obsaženým v čerstvých kari listech, lépe chráněna před působením škodlivých toxinů.
Měli byste také vědět, že kari listy značně ovlivňují aktivitu inzulínu a jejím prostřednictvím pak také snižují hladinu glukózy v krvi. Ovšem zlepšují i trávení jako takové a příznivě ovlivňují ukládání tělesného tuku. To je důvod, proč se kari listy v Asii doporučují lidem, kteří trpí diabetem.
V jejich zeleni najdeme také množství antioxidantů, jež dokáží ochránit naše tělo před účinky volných radikálů. Druhotně pak (při dlouhodobém a pravidelném užívání) zvyšují množství tzv. hodného cholesterolu, což přispívá k významné minimalizaci rizika vážných srdečních chorob. A své pravidelné konzumenty kari listy také skvěle ochrání před aterosklerózou.
Měli byste vědět, že: Konzumace listů kari obvykle napomáhá procesu trávení, ale některým lidem může způsobit i nepříjemné nadýmání. Ovšem díky svým velmi mírným projímavým vlastnostem dokáží zlepšit pravidelnost pohybu vašich střev. Zároveň organismus detoxikují a vyplavují nadbytečnou sůl z těla.
V podobě čaje vám také kari listy pomohou v boji proti obávanému cestovatelskému průjmu. Stačí jen nasekat jenu lžíci listů, zalít horkou vodou a po deseti minutách louhování přecedit a vypít. Užívejte 3x denně, dokud obtíže neustoupí. Čerstvé listy, přiložené na kůži, také pomáhají zmírnit průběh některých kožních onemocnění, protože vykazují významné antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti.
Čaj z kari listů také pomůže náš organismus zásobit železem a to i v případě, že si dopřejete jen ty sušené. Dvě lžičky nasekaných listů přelijeme šálkem horké vody, po 12 minutách scedíme a vypijeme. Užíváme dvakrát denně po dobu 2-3 týdnů.
Podle posledních studií také listy dokáží zmírnit účinky chemoterapie a ozařování. Mohou za to jejich silné antioxidační vlastnosti, které účinně a bez vedlejších účinků chrání buňky kostní dřeně. Navíc bývají listy kari tomto období i velmi dobře snášeny s ohledem na trávicí systém. Opět však doporučujeme čerstvé, nejlépe z domácí skleníkové produkce nebo specializované tržnice.
Měli byste vědět: Některé studie tvrdí, že kari (resp. jejich pravidelná konzumace ve vaší každodenní stravě) mohou významně snížit riziko některých typů rakoviny.
Z listů lze lisovat i vonný olej, který však přichází o značnou část cenných látek. Využívá se proto zpravidla jen v kosmetice.
Použití v kuchyni
Pokud se podíváme do indické kuchyně, pak se listy stromu nejčastěji používají na jižním a západním pobřeží indického subkontinentu. A to nejčastěji smažené spolu s hořčičnými semínky a cibulkou v tzv. čongu, což je základ mnoha jídel, jehož specifický postup při přípravě umožní aromatickým složkám dostatečně vyniknout.
V Kambodži je najdeme jako důležitou přísadu do známé polévky maju krueng. A na Jávě se listy kari často dusí a podávají se zeleninou.
O kari stromu
Kari strom (Murraya koenigii) patří do čeledi Rutaceae. Pochází z Indie a dnes roste v tropech a subtropech po celé Asii. Ceněn je zejména pro své listy, plné silic a aromatických látek. V zahraničí je k dostání pod jmény curry leaf tree nebo curry bush.
Náš tip: nepleťte se ho s „kari rostlinou“ Helichrysum italicum.
Dorůstá výšky 4-6 metrů, přičemž šířka jeho kmene jen zřídkakdy přesahuje 40 cm. Chlubí se zpeřenými listy a velkým květenstvími, složenými z malých bílých květů se samoopylovací schopností. Po opylení se z nich vytvoří černé plody s jedním velkým semenem. Jsou jedlé a jejich dužina chutná po jahodách.
Plantáže tohoto stromu se dnes kromě Asie objevují také v Austrálii. U nás ho seženete téměř výhradně v sušeném stavu. Pěstovat ho však lze i doma jako pokojovou rostlinu.
Kontraindikace
Kari listy ze stromu Murraya koenigii jsou při běžném užívání zcela bezpečné. Jako alternativu bobkového listu je mohou užívat i ti, jimž jinak tato bylinka vadí. Ovšem při přípravě čaje by si měli dávat pozor lidé, trpící problémy s játry nebo ledvinami. Kvůli nedostatečnému množství informací není doporučován ani těhotným a kojícím ženám.