Česky:
Kardamovník obecný |
Latinsky:
Elettaria cardamomum |
Slovensky:
Kardamovník obyčajný |
Kardamom je hodně známý jako koření používané zejména v indické kuchyni. Je jednou z hlavních složek kořenící směsi Garam Masala. Co si mnoho lidí neuvědomuje je to, že kardamom má také léčivé účinky. Kardamom je považován za jedno z nejcennějších koření na světě díky bohatým aromatickým a terapeutickým vlastnostem.
Léčivé účinky
- Pomáhá zmírnit zažívací potíže vyvolané česnekem a cibulí.
- Působí jako analgetikum.
- Potlačuje zápach z úst.
- Používá se proti nemoci zubů a dásní.
- Zmírňuje bolest v krku a chraptivost hlasu.
- Je řešením problémů, jako je zácpa, úplavice a poruchy trávení.
- Používá se pro podporu chuti k jídlu.
- Působí jako diuretikum, uklidňuje různé problémy s ledvinami a močovým měchýřem.
Použití a přípravky
Semena kardamonu obsahují řadu důležitých minerálů, jako je vápník, síra a fosfor. Obsahují také těkavý olej složený z kyseliny octové a kyseliny mravenčí. Tento prchavý olej, který tvoří asi 5 procent hmoty semen, má aromatické a léčivé vlastnosti a díky tomu je kardamom tak cenný.
- Používá se jako koření zejména v indické kuchyni.
- Žvýkání semene kardamomu odstraňuje špatný dech.
- Kardamom můžete konzumovat také ve formě čaje, kdy pozitivně působí zejména na trávení.
- Může se také kouřit.
kardamom
Kontraindikace:
Vyšší dávky kardamomu by neměly užívat těhotné a kojící ženy, a také osoby, které trpí gastritidou, a žaludečními nebo dvanáctníkovými vředy. Dostavit se může rovněž projímavý účinek, který může vést k nepříjemným průjmům.
Existuje malé riziko kontaktní alergie – mezi její příznaky patří kopřivka, edém hrdla a vyrážka. Neužívejte zároveň s antikoagulanty, antidepresiva a aspirinem, může vyvolat nežádoucí reakce.
O kardamomu
Existuje mnoho odrůd kardamonu, ale existují dva druhy, které jsou nejznámější. První, známý vědecky jako Ellataria a obyčejně označovaný jako zelený nebo pravý kardamom, se nachází hlavně v Indii. Kardamom pěstovaný v Asii je součástí rodu Amomum a jedná se o kardamom, který nazýváme jako je hnědý kardamom, jarní kardamom, bengálský kardamom, siamský kardamom a červený kardamom. Jak Ellataria, tak i Amomum jsou součástí rodiny Zingiberaceae.
Kardamom se pěstuje pouze na několika místech na světě, včetně Srí Lanky, Číny, Laosu, Nepálu, Vietnamu, Indie a Guatemaly. Pěstuje se vzácně, omezuje se na bohaté, husté půdy některých jihoasijských lesů. Navzdory těmto omezením jsou pozemní semena kardamomu, stejně jako neporušená semena často v luscích, široce dostupná pro nakupování po celém světě.
Kardamom roste trvale a produkuje obrovské, masité kořenové struktury, známé jako oddenky. Má velké listy, zelené a bílé květy, jedlé, ale mírně hořké ovoce a velká semena.