Mauricijská papeda

Mauricijská papeda (Cytrus histrix) je také známá pod názvem kafrová limetka (kaffir lime) nebo makrut lime a vyznačuje se předně vůni po citrusech.

kafírová limetka

Využití

  • Celosvětová kuchyně (polévky, saláty, omáčky, doplněk k masům a rybám)
  • Lékařství
  • Kosmetika
  • Čisticí prostředky

Jedná se o strom nízkého vzrůstu a nalezli byste ho v jihovýchodní Asii, americké Floridě anebo v Austrálii. Mauricijská papeda je zelený strom, z nějž se sbírají nejen čerstvé plody, listy, ale i kůra, která se dá konzumovat nejenom čerstvá, ale je dobra i sušená.

Citrusová chuť

Listy této bylinky se dají přirovnat k vůni citrusových plodu, avšak jejich vůně je daleko ostřejší a vy ji bude vnímat ještě dlouho poté. Listy je před použitím potřeba odtrhnout od řapíku a silného středu, teprve poté se krájí a zpracovávají. Kůra oproti listům má mírně nahořklou chuť, kdy přesto citrus stále vnímáte.

Tuto kůru je třeba velice pečlivě oddělit od dužiny, která se s kůrou nesmí společně přimíchat. Čerstvé plody mají zelenožlutou barvu, jsou přibližně 8 cm veliké, mají hruškovitý tvar a celkově vám budou připadat svraštělé.

Nezbytný doplněk thajské kuchyně

S papedou se lze setkat v mnoha kuchyních, především těch asijských, thajská ji však využívá nejvíce, hlavně její listy. Papeda lahodně doplňuje polévky, saláty, pokrmy z ryb, kuřecího masa, výborně se hodí i k mořským plodům.  Listy mohou být přidávány do čaje nebo i do vody v níž vaříme rýži. Kůru lze sušit a konzervovat a později s ní obohacovat chuť delikates.

Praní prádla, opalovací krémy, boj se vši

Bylo prokázáno, že šampón vyrobený s pomoci mauricijské papedy má přínosné účinky a dokáže bojovat proti vším. Kůra je vyhledávaným prostředkem při asijské tradiční medicíně. Plody a výtažky z nich se objevují jako přísady do opalovacích krémů, a jelikož obsahuji takzvané saponiny, jsou vyhovující přísady pro prací prášky.

Tato rostlina má značné zastoupeni ve světě, hlavně v Asii. Pokud se tímto směrem vydáte, jistě na ni narazíte – a to především při cestách do Thajska a ochutnávání místních specialit.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here