Jalovec obecný – bylinka i koření zároveň a navíc okrasa do zahrady

jalovec obecny
Zdroj foto: pixabay

Jalovec obecný je skutečnou raritou mezi dřevinami, protože jej můžete využít mnoha způsoby. Jako zahradníci si s ním můžete zpestřit zahradu, protože mnoho kultivarů skutečně může být použito jako solitéra, popř. jako živý plot. Jako milovníci bylinek využijete jalovčinky. A jako milovníci zvěřiny nebo různých alkoholických nápojů využijete rovněž plody-jalovčinky, tentokrát jako koření.

Jak jalovec vypadá

Jalovec je jehličnatý keř vysoký až 12 metrů, který má své květy v šišticích, ze kterých vzniknou po oplození a dozrání jalovčinky.

Kde jalovec roste

Jalovec roste ve světlých jehličnatých lesích, na pastvinách, vřesovištích a slatinách od nížin do podhůří. Roste po celé severní polokouli a najdeme jej na Atlasu, Kavkaze, nebo dokonce v Himalájích.

Co se sbírá

Sbírají se jalovčinky (plody), a to na podzim. Je lépe sbírat je v rukavicích, protože barví a větvičky zase dost píchají. Chutnají po pryskyřici a trochu kořenně, nejprve palčivě sladce, později poněkud hořce.

jalovec
Zdroj foto: pixabay

Co je účinná složka

Účinnou složkou jsou silice, kyseliny, flavonoidy a cukr. Největším využitím jalovce je jako diuretikum, tedy jako močopudná bylinka. Užívá se v nálevu, buď samostatně, nebo v kombinaci s jinými bylinkami při chorobách močového ústrojí a při vodnatelnosti. Nesmí se používat pouze při prudkých zánětech ledvin a v těhotenství – tam je použití kontraindikováno. Zevně se pak používá výtažek z jalovčinek jako obklad při revmatismu.

Použití v kuchyni

V kuchyni můžete sušené jalovčinky použít při úpravě ryb a zvěřiny, popř. i zeleniny (například kysané zelí). Dále se používá při výrobě alkoholických destilátů (borovička, jin).

Zajímavost

Použití jalovce jako léčivky je prokazatelné již od středověku.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here