
Bylinky nejsou jen krásnou ozdobou zahrady nebo balkonu, ale především důležitou součástí zdravé a chutné kuchyně. Využívají se při přípravě jídel, dresinků, omáček, polévek a velmi často také v čerstvých zeleninových salátech. Právě saláty jsou ideální příležitostí, jak bylinky využít v jejich nejčerstvější podobě, kdy mají nejvyšší obsah vitamínů, aromatických látek a silic.
V tomto článku si představíme, které bylinky jsou nejvhodnější do salátů, jak je používat, kombinovat a pěstovat, abyste měli vždy po ruce čerstvou porci chuti a zdraví.
Proč používat bylinky do salátů?
Přidávání bylinek do salátů má řadu výživových, chuťových i estetických přínosů:
- Zvyšují nutriční hodnotu salátu – obsahují vitamíny A, C, K, minerály a antioxidanty.
- Podporují trávení a metabolismus – mnoho bylinek má detoxikační a zažívací účinky.
- Dodávají salátům výraznější chuť i vůni, a to i bez nutnosti nadměrného solení či dochucování.
- Zvyšují atraktivitu a barvitost pokrmu – bylinky působí svěže a přirozeně.
Navíc si bylinky můžete velmi snadno vypěstovat doma – na zahradě, na balkoně nebo i na parapetu v kuchyni.
Nejvhodnější bylinky do salátů
1. Pažitka (Allium schoenoprasum)
Má jemnou cibulovou chuť a výborně se hodí do zeleninových, vajíčkových nebo bramborových salátů. Můžete ji jemně nasekat přímo na talíř nebo smíchat s dresinkem. Je bohatá na vitamín C, síru a flavonoidy.
2. Petržel (Petroselinum crispum)
Hladkolistá i kudrnka se hodí téměř do každého salátu. Má osvěžující, lehce kořeněnou chuť, podporuje činnost ledvin a trávení. Je velmi bohatá na železo, vitamín C a chlorofyl.
3. Bazalka (Ocimum basilicum)
Typická bylinka středomořské kuchyně, ideální do rajčatových salátů, Caprese či salátů s mozzarellou a olivovým olejem. Má intenzivní, nasládlou chuť a vyniká protizánětlivými a antioxidačními účinky.
4. Rukola (Eruca sativa)
I když se někdy považuje za listovou zeleninu, rukola je výrazně aromatická bylinka s ostrou, hořčicovou chutí. Hodí se do míchaných zeleninových salátů, k sýrům, masu i ovoci. Obsahuje vitamín K, kyselinu listovou a glukosinoláty.
5. Máta (Mentha)
Skvělá do ovocných i zeleninových salátů, zejména s melounem, jahodami nebo okurkami. Máta osvěžuje, ochlazuje a zklidňuje zažívání. Výborně se kombinuje s citronovou šťávou nebo jogurtovým dresinkem.
6. Kopr (Anethum graveolens)
Svěží chuť kopru je ideální k bramborám, okurkám a ředkvičkám. Hodí se i do salátů s rybami a kysanou smetanou. Obsahuje éterické oleje, které pomáhají proti nadýmání.
7. Oregano (Origanum vulgare)
Velmi aromatické, vhodné zejména do salátů s olivami, sýrem a grilovanou zeleninou. Může být použito čerstvé i sušené, i když čerstvá forma má jemnější chuť. Má antibakteriální a antiseptické vlastnosti.
8. Koriandr (Coriandrum sativum)
Oblíbený zejména v asijských, latinskoamerických a indických salátech. Má specifickou chuť, kterou lidé buď milují, nebo odmítají. Obsahuje vitamíny A, C a kyselinu listovou, působí proti nadýmání a podporuje detoxikaci jater.
9. Estragon (Artemisia dracunculus)
Vhodný zejména do salátů s vejci, kuřecím masem nebo do jemnějších zálivek. Má lehce anýzovou chuť a podporuje trávení a činnost žlučníku.
10. Lístky meduňky a citronové verbeny
Vhodné do ovocných salátů, kde dodají lehkou citronovou vůni a osvěžení. Skvěle ladí s jahodami, broskvemi nebo malinami.

Jak bylinky používat v salátech
- Používejte je čerstvé, nasekané těsně před podáváním.
- Nekombinujte příliš mnoho druhů najednou – 2–3 bylinky v jedné kombinaci postačí.
- Míchejte je podle intenzity – jemné bylinky jako petržel nebo pažitka lze kombinovat s výraznými jako oregano či rukola.
- Přidejte bylinky i do zálivky – např. bazalku, estragon nebo kopr do vinaigrette, máta se skvěle hodí do jogurtových dresinků.
Pěstování bylinek pro saláty
Bylinky vhodné do salátů si můžete snadno vypěstovat doma:
- Na zahradě – ideálně ve vyvýšeném záhonu nebo bylinkové spirále.
- Na balkoně – v truhlících nebo květináčích, s dostatkem slunce.
- V kuchyni na parapetu – bylinky jako pažitka, petržel, bazalka a máta rostou dobře i v interiéru.
Dbejte na:
- Slunné stanoviště, alespoň 4–6 hodin denně.
- Dobře propustnou půdu a pravidelnou, ale střídmou zálivku.
- Pravidelné zaštipování vrcholů, které podpoří větvení a růst.
Bylinky do salátů jsou výjimečné svou čerstvostí, chutí a zdravotními přínosy. Jejich použití v kuchyni je nejen jednoduché, ale i vysoce efektivní – dodají každému salátu nový rozměr, ať už jde o tradiční zeleninový, bramborový, ovocný či exotický pokrm. Pěstování vlastních bylinek je navíc snadné, ekologické a ekonomické.
Zkuste si příště vytvořit salát, který bude nejen pestrý na barvy, ale i na bylinné chutě a vůně – vaše tělo i chuťové buňky vám poděkují.