Irga, medlar, korinka, amelanheer, medové jablko, indiánské borůvky to vše jsou názvy pro muchovník. Tento keř s plody podobným borůvkám běžně roste v Evropě, Americe, Asii, Japonsku a na Kavkaze. Rostou divoké a kultivované odrůdy. Rostlina je ceněna pro svou nenáročnou, bohatou květenu má jasnou barvu listů a malé sladké modré plody.
Užitečné vlastnosti muchovníku jsou dlouhodobě známé – používají se listy, kůra, květenství a ovoce. V Evropě se rozšířil v 16. století, z bobulí se vyrábělo lahodné sladké víno. Rostlina byla velmi oblíbená v Americe, kde se dodnes pěstuje na plantážích. Bobule jsou moc dobré čerstvé, vyrábějí se z nich džemy. V sušené formě si zachovávají své příznivé vlastnosti a mají chuť jako rozinky.
Složení a kalorie
Indiánské borůvky mají cenný zdroj bioaktivních látek. Obsahují 29 polyfenolických sloučenin: antokyaniny, fenolové kyseliny, flavonoly, triterpenoidy, karotenoidy, katechiny, chlorofyl a tokoferol.
100 gr. muchovníku obsahuje:
Sacharidy. Celulóza, glukóza a fruktóza. Jedná se o zdroje energie, které normalizují metabolické procesy.
Karotenoidy – lutein, zeaxantin a beta-karoten. Jejich obsah je vyšší u zelených plodů – 48-146 mg.
Flavonoidy . Antokyany – 220 mg. Mají protizánětlivé a antioxidační účinky. Cyanogenní glukosidy – prunazin a amygdalin – 43-129 mkg. Někdy je prezentována jako protirakovinová látka, ale není onkology ve světě potvrzena.
Ursolová kyselina – 212 mcg. Zmírňuje záněty a zabraňuje svalové atrofii.
Vitamin C – 12-40 mg. Více než v hroznech. Je to silný antioxidant.
Vitamin B2 nebo riboflavin – 0,07-0,1 mg. Podílí se na tvorbě krevních buněk a reguluje metabolické procesy v těle.
Stopové prvky: mangan, měď, jód, kobalt a olovo.
Muchovník – nízkokalorický produkt – 100 gr. obsahuje 45 kalorií, takže bobule se používají v dietách pro hubnutí. Zvyšuje metabolismus lipidů, což má vliv na úbytek hmotnosti.
Užitečné vlastnosti muchovníku
Vysoký obsah antioxidačních a protizánětlivých sloučenin. Jejich ochranné vlastnosti, stejně jako vitamíny a minerály snižují riziko vzniku chronických onemocnění.
Pro svaly
Ursolová kyselina ve složení muchovníku zabraňuje vývoji svalové atrofie způsobené stárnutím těla a různými nemocemi.
Pro srdce a krevní cévy
Vitamin P odstraňuje cholesterol z krevních cév, snižuje tlak a normalizuje činnost srdce a cév.
Pro nervy
Muchovník zmírňuje stres a zlepšuje spánek.
Pro zrak
Vysoký obsah karotenoidů a vitaminu A přispívá ke zlepšení zraku.
Pro střeva
Antokyany posilují funkci střevní bariéry. Celulóza čistí stěny trávicího traktu a zlepšuje peristaltiku. Tanniny v kůře rostliny mohou být použity jako lék na onemocnění dásní.
Pro kůži
Muchovník je vynikající produkt pro péči o pleť, aby byla hladká a měkká.
Pro imunitu
Vysoký obsah sloučenin s antioxidačními vlastnostmi přispívá k tomu, že muchovník posiluje ochranné vlastnosti těla, zvyšuje odolnost proti bakteriálním a virovým infekcím a také slouží jako profylaktický prostředek.
Kontraindikace – Muchovník
Individuální nesnášenlivost.
Diabetes – bobule mohou konzumovat diabetici pouze při důsledné kontrole hladiny cukru v krvi.
Hemofilie – poruchy srážlivosti krve.
Hypotenze – lidé trpící na nízký tlak si musí dát pozor, neboť muchovník tlak snižuje.
Před použitím muchovníku se během těhotenství nebo laktace, v případě exacerbace chronických onemocnění a akutních infekcí, poraďte s lékařem.