Česky:
Hlíva ústřičná |
Latinsky:
Pleurotus ostreatus |
Slovensky:
Hliva ustricová |
Hlíva ústřičná patří mezi ty houby, které si nejde nezamilovat!
Nejen že má mnoho léčivých účinků, které může využít prakticky každý, ale také si nachází cestu do spousty výtečných receptů!
Léčivé účinky hlívy
Na první pohled byste asi neodhadli, že vám hlíva může tolik pomoci. Ovšem jen těžko najdete jiné houby, které by byly pro váš organismus přínosnější!
1. Posiluje imunitu
Hlíva je naprosto nabitá užitečnými látkami, minerály a vitamíny, které organismus potřebuje pro pevné zdraví a silnou imunitu.
Především obsahuje důležité beta-glukany, polysacharidy se širokým polem působení.
Její posilující účinky vychvaluje také přední český imunolog, profesor RNDr. Jan Krejsek, CSc., jak jste mohli vidět v relaci Herbáře na ČT.
2. Prokazuje antioxidační účinky
Ovšem hlíva vykazuje také značné antioxidační účinky, které tak zpomalují proces stárnutí. V tom se shoduje hned několik studií z indické univerzity Bharathidasan v Tiruččirápalli a to z roku 2006, 2007 a 2008.
Hlíva totiž příznivě působí na antioxidační enzym CAT, tím pádem mírní působení volných radikálů, které jsou spojené s procesem stárnutí.
3. Zvyšuje tvorbu červených krvinek
V případě, že trpíte chudokrevností, hlíva vám může být opět výborným pomocníkem.
Podle výzkumu indické vysoké školy umění a vědy v Solapuru totiž zvyšuje tvorbu červených krvinek. Velkou zásluhu na tom má vysoký obsah kyseliny listové.
4. Snižuje krevní tlak, cukr v krvi a cholesterol
A u krve ještě chvíli zůstaneme, neboť je hlíva užitečnou zbraní i při boji s vysokým krevním tlakem, cukrovce nebo proti nadměrnému cholesterolu.
Už v roce 1993 přišli se studií výzkumníci z Bratislavy, kdy u testovaných potkanů došlo ke snížení hladiny glykémie a zlepšení cholesterolu nejen v krvi, ale také v játrech.
Snížení cholesterolu pak potvrdila i japonská studie z roku 2003. Zvýšený cholesterol potkanů se stabilizoval, zatím co potkani s nezvýšenou hladinou cholesterolu zůstali beze změn.
Třetí studie (Bangladéš, 2007) byla ve formě klinických testů, prováděných na 89 pacientech s cukrovkou. Po 24 dnech dokázala hlíva u pacientů snížit krevní tlak, krevní cukr, celkový cholesterol a triacylglyceroly. Výsledek se následně potvrdil při pozastavení užívání hlívy.
Hlíva by však mohla pomoci i se snížením cholesterolu v játrech při nadměrném pití alkoholu. Alespoň to tvrdí další bratislavská studie na syrských křečcích z roku 1991.
Česká studie z Univerzity Karlovy (1997) předložila podobné výsledky, co se týče snížení cholesterolu v játrech, a navrhla tak hlívu jako možnou prevenci a léčení aterosklerózi (kornatění tepen).
5. Působí proti bakteriím, plísním a virům
Antibakteriálními, antimykózními a antivirovými účinky se vykazují u spousty hub – a ani u hlívy tomu není jinak.
Podle italské studie měla hlíva pozitivní účinky dokonce na bakterie, jako je zlatý stafylokok, stafylokok epidermidis, pseudomonas aeruginosa a escherichia coli.
6. Působí na bradavice a další kožní onemocnění
Hlíva mimo jiné obsahuje látky, jako je vitamín B3 neboli niacin. Ten pomáhá organismu s ošetřením pokožky a to ať už je podrážděná, zarudnutá nebo trpí na akné.
Podle slov Terézie Svátové, kterou jste mohli vidět v relaci Receptáře ve videu dole, hlíva pomáhá také na léčení a prevenci bradavic a o to více je tak užitečnější.
7. Potenciální účinky na rakovinové buňky
Hlíva je rovněž předmětem studií, zaměřujících se na zabránění nebo zpomalení růstu rakovinových buněk.
Podle japonské studie z roku 1997 dokázala hlíva zabránit vytvoření rakoviny močového měchýře u 7 z 20 potkanů. Měla tak 35% účinnost.
Další výsledky přinesla studie z Číny z roku 2000, ve které hlíva umožnila prodloužit život myším postiženým rakovinou.
Studie z Washingtonu (USA) zkoumala účinky 23 druhů hub na rakovinu prostaty, přičemž hlíva z nich fungovala zdaleka nejlépe. Výsledky navíc naznačily, že hlavní účinné látky v hlívě by mohly být především ve vodě rozpustné proteiny a polypeptidy.
Studie z univerzity v Nairobi (Keňa, 2008) pak zaznamenala zpomalení tvořících se karcinogeních buněk u testovaných myší.
Ve stejném roce byla publikována také laboratorní studie z Indianapolis (USA), ze které vyplývá, že má hlíva potenciál pomoci při rakovině prsu a rakovině tlustého střeva.
Po dvou letech tento tým předložil další studii, tentokrát na myších s rakovinou tlustého střeva, kdy hlíva dokázala zabránit zánětu vyvolaném rakovinou a dále zpomalit růst nádoru.
Na léčbu a prevenci rakoviny prsu se pak zaměřila i laboratorní studie z Arizony (USA), která rovněž předložila nadějné výsledky.
Testovaly se také imunomodulační účinky hlívy (Ukrajina, 2006 a Indie, 2006), které prokázaly další potenciál této užitečné houby.
Stále probíhá nespočet studií, které hlívu nadále zkoumají. V tuto chvíli však můžeme bez obav říci, že je výborným doplňkem potravy a užitečným prostředkem alternativní medicíny, jak dále dokládají tyto dvě studie.
Nežádoucí účinky
Užívání hlívy s sebou nenese žádná rizika. Ojediněle se objevují případy alergie při delším vystavení pórům hlívy nebo občasné střevní potíže.
Hlíva ústřičná může ve velkém množství způsobit nadýmání nebo průjem. Zejména starší lidé by tak měli omezit její zkonzumované množství. Dětem do 12 let by měla být podávána pouze v malém množství. Lidé, trpící problémy s ledvinami či kardiovaskulárním onemocněním, ji mohou jíst pouze po konzultaci s lékařem.
O hlívě ústřičné
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je jedlá dřevokazná houba s 5 až 25centimetrovým kloboukem připomínajícím tvar ústřice. Zbarvená je pak bíle, šedomodře nebo do hněda.
Výskyt
Hlívu najdete růst v trsech, nejčastěji na starých kmenech listnatých stromů, od léta do zimy a to po celém světě, od Asie, přes Evropu až po Ameriku.
O tom, kde hlívu hledat a jak ji sbírat, se rozpovídal houbař Václav Burle v relaci pořadu Polopatě na ČT.
Původ
Hlívy jsou využívány již po staletí v čínské medicíně a v asijské kuchyni. O největší rozmach se však postarali Němci za první světové války, kteří hlívu pěstovali jako výživné jídlo pro své vojáky a nedlouho poté také zjistili její využití v medicíně.
Nutriční hodnoty
Hlíva je nízkokalorická houba (100 gramů odpovídá přibližně 36 kaloriím) s dobrým poměrem tuků, bílkovin a vlákniny. Není tak divu, že je oblíbená i v redukčních dietách.
Najdete v ní ale především spoustu zdraví prospěšných látek:
- Polysacharidy beta-glukany, terpeny, statiny
- Vitamíny B1, B2, B3 (niacin), B5 (kyselina pantothenová), B6, B7 (biotin), B9 (kyselina listová), C, D
- Stopové prvky a minerály, především selen, měď, draslík, zinek, fosfor, železo a hořčík
Pěstování
Velká výhoda hlívy je ta, že se dá poměrně lehce vypěstovat. Po žampionech a houbách šiitake je dokonce třetí nejpěstovanější houbou na světě. Ročně se jí vypěstuje kolem 2,5 milionu tun, přičemž největším pěstitelem je Čína.
Hlíva vám tak může růst i doma na zahrádce. Stačí si pořídit kolíčky naočkované hlívou a zasadit je do špalku a už jen počkat na úrodu.
Využití hlívy
Hlíva je velmi oceňovanou houbou uživatelů alternativní a doplňkové medicíny, stejně jako labužníků, kteří ji zapojují do svých receptů.
Přípravky z hlívy
- Nejsnadnější způsob, jak rychle nastartovat obranyschopnost těla, tvoří tablety, obsahující 100% extrakt z hlívy ústřičné. Ty jsou často obohaceny o vitamíny nebo tolik oblíbený rakytníkový olej.
- Děti pak mohou bezpečně užívat multivitamínové pastilky s hlívou, jako je třeba oblíbený Hlíváček.
- Podívejte se na obchody Prozdravi.cz, Pilulka.cz nebo Lekarna.cz, kde najdete největší výběr přírodních přípravků z hlívy.
Recepty
Hlívu můžete sušit, péct nebo smažit podobně jako ostatní houby. Nejoblíbenější je jistě falešná dršťková polévka nebo hlívový guláš.
- Pečená hlíva ústřičná s kaší z brambor a celeru na Apetitonline.cz
- Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné na Recepty.cz
- Krémové smetanové rizoto s hlívou ústřičnou na Toprecepty.cz
- Guláš z hlívy ústřičné na Labuznik.cz
- Hlívové karbanátky v pořadu Hobby naší doby na ČT