Dnes vám představíme další populární mořské řasy – Hijiki, chlorella a nori. Víte, jak je zpracovat a jaké mají léčivé účinky? Vše se dočtete v našem článku.
Jak začít s konzumací mořských řas?
- před zpracováním je opláchnout
- při přípravě je nechat namočené ve vodě (čím déle, tím snadněji probíhá jejich strávení)
- do jídelníčku je začleňovat postupně (tělu trvá asi týden, než se přizpůsobí trávení mořské zeleniny)
A které další řasy můžeme ke konzumaci doporučit?
HIJIKI
Po úpravách (suší se na slunci, vaří doměkka a znovu suší) tyto řasy získávají finální černou barvu. Jsou jedinečné pro vysoký obsah vápníku, železa, jódu a vitaminu řady B, niacinu. Regulují hladinu glykémie, podporují metabolismus a ovlivňují produkci hormonů.
Vhodná konzumace
Namočte je a pokrájejte, poté můžete libovolně upravovat v polévkách, salátech či v nádivkách. Výborné jsou v kombinaci s obilovinami.
CHLORELLA
Mikrořasa chlorella je poměrně známá i u nás, vyznačuje se mimořádným obsahem beta-karotenu a chlorofylu. Podporuje imunitu a pomáhá i při prevenci rakoviny. Je největším zdrojem mastné kyseliny gamalinolenové, bránící patologickému dělení buněk, což je příčinou onkologických onemocnění.
Vhodná konzumace
Chlorela bývá prodávána ve formě tabletek či granulí, za optimální denní dávku jsou považovány 2 až 3 gramy. Při zvýšeném stresu či při onemocnění se množství navyšuje. Nejčastějšími neduhy, při nichž se využívá léčebných vlastností řasy, jsou cukrovka, hypoglykémie a chudokrevnost.
NORI
Ve vodě se tyto řasy vznáší na hladině širokými plochými listy. Vlákna jsou velmi měkká, obsahují až 48 % bílkovin, vysoký obsah vitaminu A, B1 a niacinu. Přispívají k léčbě hypertenze, snižují cholesterol, usnadňují trávení a pomohou při bolestivém močení. Dokonce zabraňují vytváření bradavic.
Vhodná konzumace
Jsou dostupné v plátcích, lze je použít při přípravě sushi, nastříhat či rozdrobit do polévky či jiných pokrmů. Svou sladko-slanou chutí vyniknou v pomazánkách, salátech i dezertech.