Fritézy v profesionální gastronomii

friteza bylinky

Gastronomická fritéza je jedním z nejoblíbenějších zařízení v profesionální kuchyni. Hranolky jsou doplňkem mnoha rozmanitých jídel, často se objednávají také jako samostatné občerstvení. Fritéza se však používá nejen ke smažení brambor nakrájených na proužky či plátky, ale také ryb a mořských plodů nebo zeleniny v tempuře a jarních závitků pocházejících z orientální kuchyně – proto by měla být součástí vybavení každé restaurace a jídelny, jako i rychlého občerstvení nebo food trucku. Jaké typy fritéz máme na výběr a jaký model je nejlepší zvolit, abychom zákazníkům naservírovali dokonale křupavé zlaté hranolky nebo jiné smažené pochoutky?

Elektrické a plynové fritézy

Gastronomické fritézy se dělí na dva základní typy: elektrické a plynové, liší se tedy způsobem pohonu. Elektrické fritézy nepotřebují přístup k plynové instalaci, avšak hodí se hlavně při příležitostném použití. Při častém používání se plynová fritéza ukazuje jako lepší volba, i když se stále vyššími, rychle rostoucími cenami plynu to není tak samozřejmé. Plynové fritézy jsou náročnější na údržbu a náklady na jejich opravu jsou obvykle vyšší než náklady na opravu elektrických spotřebičů.

Na co si dát pozor při výběru gastronomické fritézy?

Způsob napájení není jedinou vlastností, které byste měli věnovat pozornost při výběru fritézy. Velmi důležitý je výkon, kapacita a počet přihrádek – můžeme zvolit jedno nebo dvoukomorové přístroje. Pokud si chceme usnadnit čištění a efektivní vyprazdňování stroje od použitého oleje nebo tuku na smažení, vyplatí se zvolit fritézu s vypouštěcím kohoutkem, a když chceme mít jistotu, že se smažené brambory nebo jiné produkty nepřipálí, optimálním výběrem bude model vybaven tzv. systémem studené zóny, který zabraňuje připálení malých kousků, které spadnou na dno fritézy a nakonec se usadí na topných tělesech. To má vliv na kvalitu oleje nebo tuku na smažení a je to zdraví nebezpečné – v důsledku spalování vznikají karcinogenní sloučeniny.

V první řadě kvalita

Pokud chcete, aby hranolky nebo jiné smažené produkty charakterizovala optimální chuť, měli byste se postarat o dva důležité prvky. V případě hranolků je velmi důležitá kvalita brambor. Můžete jít jednoduchou cestou a použít předsmažené a mražené hranolky, ale pokud chcete mít plnou kontrolu nad produktem, který podáváte, volba je jasná. Jaké brambory zvolit, aby připravené hranolky byly chutné, křupavé a dozlatova? Brambory s vysokým obsahem škrobu jsou nejlepší volbou. Druhým důležitým prvkem je kvalita oleje nebo fritovacího tuku. Jednoduché organoleptické hodnocení může být matoucí, mějte proto po ruce speciální tester, který je přesný a spolehlivý. Nezapomínejte také na časté filtrování oleje, zvláště pokud používáte zařízení, které nemá studenou zónu.

———–Komerční článek————

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here