Fíky v kuchyni a v léčbě

Fíkovník je strom nebo keř, který může dorůstat výšky až 10 metrů. Jedná se o starou kulturní rostlinu, která se pěstovala již v období 3000 let před n.l. Dá se pěstovat i u nás a jaké účinky vlastně mají jeho plody na náš organismus?

Jak pěstovat fíkovník

Fíkovník se nejprve z Asie dostal do Středomoří, kde již také zcela zdomácněl. Ale dá se pěstovat i u nás, jen je potřeba vybrat mu teplé stanoviště, chráněné před větrem, a na zimu jej přesunout domů nebo do skleníku.

Co obsahují fíky

Čerstvé fíky obsahují asi 75 % vody a asi 25 % sacharidů. Dále obsahují provitamin A, vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík, bílkoviny, aminokyseliny, pektin a vlákninu. Sušené fíky pak obsahují až 70 % cukru, a tak jsou podobně jako sušené datle dobrým zdrojem okamžité energie.

Léčivé účinky fíků

Dříve se pro léčebné účely sbíraly i listy a kůra fíkovníků, ze kterých se dále vyráběly masti, obklady na bolavé rány, vředovitá onemocnění atd. Dnes se v léčitelství používají jen plody. Fíky jsou výborné při zažívacích obtížích, jsou zejména vhodným přírodním projímadlem. Takto můžete fíky používat i preventivně. Doporučují se při redukčních dietách, protože pár sušených fíků nás dokáže zasytit i na několik hodin. Doporučují se při nachlazení, kašli a bronchitidě – jak čerstvé nebo sušené plody, tak i odvar z nich. Mají také čisticí účinek na ledviny a močové cesty, působí mírně močopudně, dokáží rozpouštět i ledvinové kaménky či písek.

Fíky v kuchyni

Fíky se dají konzumovat syrové i sušené. Ze syrových fíků je možné vyrábět džusy, sirupy, marmelády, džemy, použít je do ovocných koláčů i omáček k masovým pokrmům. Mohou se také péct s masem nebo se jimi maso nadívá. Sušené fíky jsou pak dobré do pečiva, koláčů a zákusků.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here