Když si chcete udělat tinkturu nebo domácí bylinkový likér, musíte sáhnout po nějakém alkoholu. Jaký je nejlepší, kolik procent by měl mít a jak postupovat?
Procenta alkoholu
Procenta alkoholu se vyplatí sledovat jako první. Alkohol na nakládání bylinek by měl mít 40 až 45 % alkoholu, nejvíce však 60 % alkoholu. Méně procent bylinky nekonzervuje a více by je zase spálilo (a spálilo i účinné látky z nich).
Jaký alkohol vybrat
Když vybíráte konkrétní alkohol, můžete vsadit na:
- rum,
- whiskey (skotská, irská, americká, kanadská),
- vodku,
- gin,
- slivovici,
- hruškovici,
- meruňkovici,
- třešňovici.
Postup při výrobě tinktury
Bylinky (čerstvé nebo sušené) dáme do větší lahve/sklenice/demižonu a zalijeme alkoholem tak, aby byly zcela ponořené. Podle konkrétního postupu dáme na slunce, nebo do stínu. Necháme louhovat aspoň 3 týdny, mezitím můžeme protřepat. Poté přecedíme přes plátýnko/cedníček/kávový filtr a sléváme do tmavých skleniček, které uchováváme v chladu.
Jak tinktury používáme
Tinktury používáme po kapkách, které kapeme do čajů, šťáv, vody nebo na kostku cukru. Nikdy nepřekračujeme doporučené dávkování a dbáme na to, že tinktura obsahuje alkohol. Z toho důvodu také nepodáváme tinktury dětem, těhotným a kojícím ženám.
Zdroje: www.wikipedia.org, www.jaktak.cz, www.alkohol.cz