Nejlepší alkoholy na nakládání bylinek

bylinky a alkohol
Zdroj foto: envato

Když si chcete udělat tinkturu nebo domácí bylinkový likér, musíte sáhnout po nějakém alkoholu. Jaký je nejlepší, kolik procent by měl mít a jak postupovat?

Procenta alkoholu

Procenta alkoholu se vyplatí sledovat jako první. Alkohol na nakládání bylinek by měl mít 40 až 45 % alkoholu, nejvíce však 60 % alkoholu. Méně procent bylinky nekonzervuje a více by je zase spálilo (a spálilo i účinné látky z nich).

Jaký alkohol vybrat

Když vybíráte konkrétní alkohol, můžete vsadit na:

  • rum,
  • whiskey (skotská, irská, americká, kanadská),
  • vodku,
  • gin,
  • slivovici,
  • hruškovici,
  • meruňkovici,
  • třešňovici.
alkohol
Zdroj foto: envato

Postup při výrobě tinktury

Bylinky (čerstvé nebo sušené) dáme do větší lahve/sklenice/demižonu a zalijeme alkoholem tak, aby byly zcela ponořené. Podle konkrétního postupu dáme na slunce, nebo do stínu. Necháme louhovat aspoň 3 týdny, mezitím můžeme protřepat. Poté přecedíme přes plátýnko/cedníček/kávový filtr a sléváme do tmavých skleniček, které uchováváme v chladu.

Jak tinktury používáme

Tinktury používáme po kapkách, které kapeme do čajů, šťáv, vody nebo na kostku cukru. Nikdy nepřekračujeme doporučené dávkování a dbáme na to, že tinktura obsahuje alkohol. Z toho důvodu také nepodáváme tinktury dětem, těhotným a kojícím ženám.

Zdroje: www.wikipedia.org, www.jaktak.cz, www.alkohol.cz

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here