Čaj matcha je sice zelený čaj, ale přece jen trochu jiný

matcha caj
Zdroj foto: envato

Slyšeli jste už někdy termín čaj matcha? Anebo jste ho dokonce pili? Možná jste zelenou příchuť matcha ochutnali ve zmrzlině nebo v jiném nápoji.

Historie čaje matcha

Kdybychom se podívali do historie, musíme říci, že historie čaje matcha není tak dlouhá jako u jiných čajů a vystopujeme ji asi ve 12. století v Japonsku. Práškový čaj zde používali zenoví mniši (čaj si přivezli z Číny) a popíjeli jej při čajovém obřadu, který mohl trvat i hodiny.

Jak se matcha vůbec vyrábí

Čajovníky se pěstují obdobným způsobem jako na jiné čaje, jen jsou během pěstování zakryty rákosovými rohožemi, později i slámou (v dnešní době jsou pěstovány pod moderními hliníkovými konstrukcemi). Díky tomuto zastínění v lístcích neprobíhá fotosyntéza, a tak je čaj sladší, nikoliv trpký nebo hořký. Lístky se díky tmě šplhají výše a výše a jsou tenké. Sklízejí se ručně. V dnešní době se opět i do tohoto procesu vmísila mechanizace, ale je potřeba dát pozor na to, aby neutrpěla kvalita. Jakmile jsou lístky sklizeny, jsou převezeny do továrny a napařeny na dobu 20 sekund, aby se zachovala jejich čerstvost a barva. Pak se suší v pecích. Dále se nařezávají na drobnější kousky a nakonec melou v mlýnku. Do mlýnku se musejí dostat jen opravdu malé a jemné části.

caj matcha
Zdroj foto: envato

Jak se matcha konzumuje

Matcha čaj se v dobách zenových mnichů konzumoval jako hustý čaj, kdy se jemný prášek rozmíchal speciální metličkou s trochou horké vody. Dnes se pije spíše řidší čaj, i když i na jeho výrobu se používají 2 až 3 lžičky prášku.

Příprava doma

Čaj matcha si nejlépe připravíte tak, že 2 až 3 vrchovaté lžičky čaje zalijete horkou vodou o teplotě 75 °C. Poté to napěníte speciální bambusovou metličkou. Nejprve se roztok zdá řídký, ale později o dost zhoustne tím, jak se voda vsákne do kousků lístečků.

Jak poznáte správný matcha čaj

Zelených práškových čajů je na trhu celá řada. Matcha čaj, který je skutečně kvalitní, však poznáte nejprve podle jeho barvy – musí být smaragdově zelená (velmi tmavě zelená), nikoliv jen nazelenalá nebo žlutá. A doma ho pak poznáte i podle chuti. Chuť musí být sladká a velmi jemná.

Co dalšího se dá z matcha prášku připravit

V dnešní době se matcha prášek docela zabydlel v kuchyních i restauracích. Můžete se setkat s matcha zmrzlinou, jogurtem s matcha práškem, matcha smoothies nebo dokonce s kávou, do které se přidává matcha prášek – například matcha latté.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here