
Bylinky byly odedávna nepostradatelnou součástí kuchyně našich babiček. Sloužily nejen jako koření, ale i jako léčivá ingredience, která podporovala trávení, posilovala imunitu a dodávala pokrmům jedinečnou chuť a vůni. V dobách, kdy nebyly k dispozici exotické kořenící směsi nebo polotovary, sahaly ženy v domácnosti po tom, co nabízela zahrada, louka nebo les. Výsledkem byly jednoduché, ale poctivé recepty plné chuti, bylinek a tradice.
Dnes se k těmto receptům opět vracíme – hledáme autenticitu, přirozenost a spojení s přírodou. V tomto článku si připomeneme, jaké bylinky se v kuchyni našich babiček nejčastěji používaly, a přiblížíme si tradiční recepty, které i dnes dokáží potěšit chuťové buňky i duši.
Nejčastěji používané bylinky v kuchyni našich babiček
Petržel (Petroselinum crispum)
Jedna z nejuniverzálnějších bylinek v české kuchyni. Používala se jak čerstvá, tak sušená, zejména do polévek, omáček a pomazánek.
Pažitka (Allium schoenoprasum)
Oblíbená pro svou jemnou cibulovou chuť. Přidávala se do vajíček, tvarohů, bramborových salátů a sloužila i jako ozdoba.
Majoránka (Origanum majorana)
Nezbytná přísada do bramboračky, gulášů, luštěnin a zabijačkových specialit. Má výrazné protizánětlivé a dezinfekční účinky.
Tymián (Thymus vulgaris)
Používal se především k masům, pečené zelenině a do nádivek. V malém množství podporuje trávení a má antiseptické účinky.
Kopr (Anethum graveolens)
Nezastupitelný v receptech jako koprová omáčka, nakládané okurky, bramborové saláty nebo rybí pokrmy.

Šalvěj (Salvia officinalis)
Objevovala se v kuchyni méně často, ale babičky ji znaly jako bylinku na sádlo, do masových rolád nebo k husímu masu.
Recepty našich babiček s bylinkami
-
Bramboračka s majoránkou a houbami
Ingredience:
- 4–5 větších brambor
- hrst sušených lesních hub
- 1 mrkev, 1 petržel, kousek celerové bulvy
- 1 cibule, 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sušené majoránky
- sůl, pepř, kmín, bobkový list
- máslo nebo sádlo
- lžíce hladké mouky na jíšku
Postup:
Na másle osmahneme cibuli a zeleninu, přidáme brambory a houby, zalijeme vodou, přidáme koření. Vaříme do změknutí, zahustíme jíškou. Na závěr přidáme česnek a majoránku, necháme krátce provařit.
Tip: Majoránku vždy přidávej až na konci vaření, aby nezhořkla a zachovala si aroma.
-
Tvarohová pomazánka s pažitkou a medvědím česnekem
Ingredience:
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 lžíce zakysané smetany
- svazek čerstvé pažitky
- pár listů medvědího česneku nebo jarní cibulky
- sůl, pepř dle chuti
Postup:
Tvaroh smícháme se smetanou, přidáme nasekané bylinky, osolíme, opepříme a necháme odležet v lednici. Skvělá k čerstvému chlebu nebo jako náplň do plněných vajec.
Tip: Místo medvědího česneku lze použít i česnekovou nať nebo jemně nasekaný špenát.
-
Koprová omáčka podle babičky
Ingredience:
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- 500 ml mléka nebo vývaru
- hrst čerstvého kopru (nebo lžička sušeného)
- 1 lžička cukru
- 1 lžička octa
- sůl, pepř
- 1 lžíce smetany na zjemnění
Postup:
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem nebo mlékem, rozmícháme a vaříme do zhoustnutí. Přidáme cukr, ocet, sůl, pepř a nasekaný kopr. Nakonec zjemníme smetanou. Podává se s vejcem nebo hovězím masem a knedlíkem.
Tip: Použij čerstvý kopr, pokud je to možné – omáčka bude voňavější a jemnější.
-
Domácí bylinkové máslo
Ingredience:
- 100 g měkkého másla
- 1 lžička petržele
- 1 lžička pažitky
- 1 lžička tymiánu nebo dobromysli
- špetka soli, česnek dle chuti
Postup:
Bylinky nasekáme najemno a smícháme s máslem. Uchováváme v lednici. Výborné na čerstvý chléb, k pečeným bramborám nebo pod grilované maso.
Tip: Vložte máslo do formiček – získáte krásné bylinkové ozdoby na slavnostní stůl.
-
Bylinkový čaj proti nachlazení
Ingredience:
- 1 lžička mateřídoušky
- 1 lžička lípy
- 1 lžička meduňky
- kousek sušeného jablka nebo šípku
Postup:
Směs zalijeme vroucí vodou, necháme louhovat 10 minut a scedíme. Sladíme medem až po mírném vychladnutí.
Tip: Tento čaj se hodil nejen při nachlazení, ale i jako večerní uklidňující nápoj.
Bylinky v kuchyni našich babiček byly více než jen koření – byly součástí životní filozofie, kdy každá rostlina měla své místo, účel a hodnotu. Jednoduchost, čerstvost a respekt k přírodě byly základem domácího vaření, které s pomocí bylinek získávalo jedinečnou chuť, vůni i léčivý účinek.
Dnes se k těmto tradicím opět vracíme. Pěstujeme bylinky na zahradě i v květináči, sbíráme je na loukách a zkoušíme staré recepty v novém kabátě. Ať už se rozhodneš pro bramboračku s majoránkou, tvarohovou pomazánku s pažitkou nebo čaj z lípy a meduňky, vždy tím navážeš na bohaté dědictví moudrosti našich předků – a uděláš něco dobrého pro své zdraví i chuťové buňky.