
Letní období je ideální čas pro využití čerstvých bylinek v kuchyni. Nejenže dodávají pokrmům výraznou chuť a aroma, ale také jsou plné vitamínů a antioxidantů. Studená kuchyně nabízí nekonečné možnosti, jak si vychutnat bylinky v salátech, pomazánkách, dresincích nebo osvěžujících nápojích. Které bylinky jsou nejlepší do letních pokrmů a jak je využít?
Nejlepší bylinky pro studenou kuchyni
Bazalka – královna letní kuchyně
- Má nasládlou chuť s jemným pepřovým nádechem.
- Skvělá do salátů, těstovin, pomazánek i jako ozdoba na pizzu.
- Kombinuje se s rajčaty, mozzarellou a olivovým olejem.
Tip: Připravte si caprese salát z rajčat, mozzarelly, bazalky a balzamikového octa.
Máta – osvěžení pro každý pokrm
- Má chladivou, svěží chuť, která se hodí nejen do sladkých pokrmů.
- Ideální do limonád, smoothie, ovocných salátů i slaných pokrmů.
- Výborná v kombinaci s melounem, okurkou nebo jogurtem.
Tip: Vyzkoušejte okurkovou limonádu s mátou a citronem.
Pažitka – jemná cibulová chuť
- Skvělá do pomazánek, dipů, salátů a studených polévek.
- Hodí se do vaječných a sýrových pokrmů.
- Nejlepší je čerstvě nasekaná, sušením ztrácí své aroma.
Tip: Přidejte pažitku do tvarohové pomazánky s jogurtem a česnekem.
Koriandr – exotická chuť léta
- Má výraznou, citrusovou chuť, kterou milují především milovníci asijské kuchyně.
- Hodí se do mexických sals, guacamole, studených nudlových salátů a vietnamských závitků.
Tip: Připravte si avokádové guacamole s koriandrem, limetkou a chilli.

Meduňka – voňavé letní osvěžení
- Má jemnou citrusovou vůni, podobně jako máta.
- Skvělá do dezertů, nápojů a ovocných salátů.
- Hodí se také do bylinkových másel a jogurtových dipů.
Tip: Přidejte meduňkové lístky do domácího ledového čaje.
Estragon – jemná anýzová chuť
- Výborný do salátových dresinků, studených omáček a marinád.
- Skvěle se hodí k rybám, kuřecímu masu a vejci.
- Používá se i do bylinkových octů.
Tip: Přidejte estragon do hořčičného dresinku s medem.
Oregano – středomořská klasika
- Má výraznou, lehce pikantní chuť.
- Skvělé do řeckých salátů, bruschetty nebo jako součást letních marinád.
- Výborně se kombinuje s olivovým olejem, česnekem a citronem.
Tip: Smíchejte ořechy, olivový olej, oregano a citrónovou šťávu jako základ letního pesta.
Studené recepty s bylinkami
-
Letní bylinková pomazánka
Ingredience:
- 200 g tvarohu
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce olivového oleje
- Pažitka, bazalka, oregano (jemně nasekané)
- Sůl, pepř dle chuti
Postup: Smíchejte všechny ingredience a podávejte s čerstvým chlebem.
-
Okurkový salát s mátou a jogurtem
Ingredience:
- 1 okurka
- 200 g řeckého jogurtu
- 1 stroužek česneku
- Čerstvá máta
- Sůl, pepř, citronová šťáva
Postup: Nakrájejte okurku na tenké plátky, smíchejte s jogurtem, nasekanou mátou, česnekem a dochuťte solí a pepřem.
-
Bylinkové máslo na letní grilování
Ingredience:
- 100 g másla
- Směs bylinek (petržel, bazalka, estragon, oregano)
- 1 stroužek česneku
- Sůl a pepř
Postup: Máslo nechte změknout, smíchejte s jemně nasekanými bylinkami a česnekem. Podávejte na čerstvém pečivu nebo k masu.
Tipy na uchování čerstvých bylinek
- Zmrazování: Nasekejte bylinky, vložte do tvořítek na led a zalijte olivovým olejem nebo vodou.
- Sušení: Vhodné pro oregano, tymián a estragon.
- Bylinkové oleje: Zalijte čerstvé bylinky olivovým olejem a skladujte v chladu.
Čerstvé bylinky dodávají letním pokrmům nejen skvělou chuť, ale také mnoho zdravotních benefitů. Vyzkoušejte bazalku, mátu, koriandr nebo pažitku ve studených receptech a užijte si jejich svěžest v každém soustu. Studená kuchyně je skvělý způsob, jak si vychutnat letní bylinkovou úrodu naplno.