Bylinky do studené kuchyně: Letní inspirace

Divoké bylinky do salátů a pomazánek
fotografie: pixabay

Letní období je ideální čas pro využití čerstvých bylinek v kuchyni. Nejenže dodávají pokrmům výraznou chuť a aroma, ale také jsou plné vitamínů a antioxidantů. Studená kuchyně nabízí nekonečné možnosti, jak si vychutnat bylinky v salátech, pomazánkách, dresincích nebo osvěžujících nápojích. Které bylinky jsou nejlepší do letních pokrmů a jak je využít?

Nejlepší bylinky pro studenou kuchyni

Bazalka – královna letní kuchyně

  • nasládlou chuť s jemným pepřovým nádechem.
  • Skvělá do salátů, těstovin, pomazánek i jako ozdoba na pizzu.
  • Kombinuje se s rajčaty, mozzarellou a olivovým olejem.

Tip: Připravte si caprese salát z rajčat, mozzarelly, bazalky a balzamikového octa.

Máta – osvěžení pro každý pokrm

  • chladivou, svěží chuť, která se hodí nejen do sladkých pokrmů.
  • Ideální do limonád, smoothie, ovocných salátů i slaných pokrmů.
  • Výborná v kombinaci s melounem, okurkou nebo jogurtem.

Tip: Vyzkoušejte okurkovou limonádu s mátou a citronem.

Pažitka – jemná cibulová chuť

  • Skvělá do pomazánek, dipů, salátů a studených polévek.
  • Hodí se do vaječných a sýrových pokrmů.
  • Nejlepší je čerstvě nasekaná, sušením ztrácí své aroma.

Tip: Přidejte pažitku do tvarohové pomazánky s jogurtem a česnekem.

Koriandr – exotická chuť léta

  • výraznou, citrusovou chuť, kterou milují především milovníci asijské kuchyně.
  • Hodí se do mexických sals, guacamole, studených nudlových salátů a vietnamských závitků.

Tip: Připravte si avokádové guacamole s koriandrem, limetkou a chilli.

Bylinyk vhodné do salátů
foto envato

Meduňka – voňavé letní osvěžení

  • Má jemnou citrusovou vůni, podobně jako máta.
  • Skvělá do dezertů, nápojů a ovocných salátů.
  • Hodí se také do bylinkových másel a jogurtových dipů.

Tip: Přidejte meduňkové lístky do domácího ledového čaje.

Estragon – jemná anýzová chuť

  • Výborný do salátových dresinků, studených omáček a marinád.
  • Skvěle se hodí k rybám, kuřecímu masu a vejci.
  • Používá se i do bylinkových octů.

Tip: Přidejte estragon do hořčičného dresinku s medem.

Oregano – středomořská klasika

  • výraznou, lehce pikantní chuť.
  • Skvělé do řeckých salátů, bruschetty nebo jako součást letních marinád.
  • Výborně se kombinuje s olivovým olejem, česnekem a citronem.

Tip: Smíchejte ořechy, olivový olej, oregano a citrónovou šťávu jako základ letního pesta.

Studené recepty s bylinkami

  • Letní bylinková pomazánka

Ingredience:

  • 200 g tvarohu
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Pažitka, bazalka, oregano (jemně nasekané)
  • Sůl, pepř dle chuti

Postup: Smíchejte všechny ingredience a podávejte s čerstvým chlebem.

  • Okurkový salát s mátou a jogurtem

Ingredience:

  • 1 okurka
  • 200 g řeckého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • Čerstvá máta
  • Sůl, pepř, citronová šťáva

Postup: Nakrájejte okurku na tenké plátky, smíchejte s jogurtem, nasekanou mátou, česnekem a dochuťte solí a pepřem.

  • Bylinkové máslo na letní grilování

Ingredience:

  • 100 g másla
  • Směs bylinek (petržel, bazalka, estragon, oregano)
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl a pepř

Postup: Máslo nechte změknout, smíchejte s jemně nasekanými bylinkami a česnekem. Podávejte na čerstvém pečivu nebo k masu.

Tipy na uchování čerstvých bylinek

  • Zmrazování: Nasekejte bylinky, vložte do tvořítek na led a zalijte olivovým olejem nebo vodou.
  • Sušení: Vhodné pro oregano, tymián a estragon.
  • Bylinkové oleje: Zalijte čerstvé bylinky olivovým olejem a skladujte v chladu.

Čerstvé bylinky dodávají letním pokrmům nejen skvělou chuť, ale také mnoho zdravotních benefitů. Vyzkoušejte bazalku, mátu, koriandr nebo pažitku ve studených receptech a užijte si jejich svěžest v každém soustu. Studená kuchyně je skvělý způsob, jak si vychutnat letní bylinkovou úrodu naplno.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here

thirteen + twenty =