
Perníčky jsou neodmyslitelnou součástí české sváteční tabule. Nejenže lahodí oku i chuti, ale díky bohaté směsi koření a bylinek také působí na naše smysly, zažívání i imunitu. Věděli jste, že některé z ingrediencí používaných v perníčcích jsou ve skutečnosti léčivé byliny? Jejich vůně nejen navozuje pocit pohody, ale zároveň přináší konkrétní zdravotní benefity. Pojďme si představit ty nejvýznamnější bylinky a koření, které se hodí do perníčků, a jak je správně použít.
Koření versus bylinky
V běžném jazyce často nerozlišujeme mezi kořením a bylinkami, ale botanicky jde o různé části rostlin:
- Koření jsou obvykle sušené části jako semena, kůra, kořeny či květy
- Bylinky bývají čerstvé nebo sušené listy a natě
V perníčcích se používá především koření s bylinkovým charakterem, tedy suroviny, které mají jak aromatické, tak léčivé účinky.
Nejčastější bylinky a koření v perníčcích
Skořice (Cinnamomum verum)
- Zahřívá tělo, podporuje trávení
- Má antibakteriální účinky
- V perníčcích tvoří základní aromatickou linku
Hřebíček (Syzygium aromaticum)
- Dezinfikuje ústa, působí proti kašli a bolesti zubů
- Má silnou vůni, používá se v malém množství
- Může být přidán mletý nebo celý do sirupů či marinád
Zázvor (Zingiber officinale)
- Zlepšuje trávení, zahřívá organismus
- Skvělý proti nevolnosti i jako přírodní antibiotikum
- Používá se sušený mletý nebo nastrouhaný čerstvý do těsta
Anýz (Pimpinella anisum)
- Uvolňuje křeče, zklidňuje nervový systém
- Vhodný pro děti i dospělé
- Má sladce kořenitou chuť, příbuzný s fenyklovým aroma
Fenykl (Foeniculum vulgare)
- Podporuje peristaltiku střev, působí proti nadýmání
- Jemnější než anýz, lze kombinovat
- Mletý fenykl je výborný do těsta i na posyp

Muškátový oříšek (Myristica fragrans)
- Působí povzbuzujícím účinkem
- V malých dávkách stimuluje trávení, ve větších může být toxický
- Do perníku stačí špetka
Nové koření (Pimenta dioica)
- Kombinace chuti hřebíčku, skořice, pepře a muškátu
- Výborné pro posílení imunity
- Používá se mleté jako součást perníkového koření
Méně tradiční, ale zajímavé bylinky do perníčků
Levandule (Lavandula angustifolia)
- Zklidňuje nervy, pomáhá při nespavosti
- Vhodná do jemných variant perníků nebo medových těst
- Používej v malém množství, má silné aroma
Rozmarýn (Rosmarinus officinalis)
- Podporuje krevní oběh, zlepšuje paměť
- V kombinaci s medem a citronem tvoří netradiční, ale lahodný základ perníku
Tymián (Thymus vulgaris)
- Antibakteriální a protizánětlivý
- Hodí se spíš do slaných perníčků nebo vánočních sušenek s bylinkovým nádechem
Domácí směs perníkového koření
Chceš-li mít perníčky přesně podle své chuti, připrav si vlastní bylinkovou směs:
Základní recept:
- 2 díly skořice
- 1 díl zázvoru
- 1 díl hřebíčku
- 0,5 dílu anýzu
- 0,5 dílu muškátového oříšku
- Špetka nového koření
Můžeš přidat i levanduli (jen špetku) nebo trochu sušené máty pro svěží nádech.
Léčivý efekt vánočního pečení
Díky přítomnosti těchto bylin mají perníčky nejen skvělou chuť, ale i:
- Podporují trávení po těžkém jídle
- Zklidňují nervy během hektického adventu
- Prohřívají tělo, posilují imunitní systém
- Mohou pomoci při nachlazení – obzvlášť s medem a zázvorem
Tipy na použití
- Perníčky se skvěle hodí do čajových směsí – usušené rozdrob a přidej k mátě nebo rooibosu
- Rozemleté bylinkové směsi lze použít i do kávy, smoothies, kaší nebo granoly
- Bylinkové perníčky mohou být i dárkem – ozdobené, navoněné, v pěkném balení
Bylinky do perníčků nejsou jen záležitostí chuti a vůně, ale mají i hlubší význam – léčivý, symbolický a kulturní. Jejich správné kombinace dodají vánočním dobrotám autenticitu, harmonii a zdraví. Vyzkoušej letos při pečení experimentovat a vytvořit si vlastní bylinkovou směs, která ti bude dělat radost nejen o svátcích.