
V moderní kuchyni hrají dresinky a omáčky důležitou roli – nejsou jen dochucovadlem, ale často se stávají hlavním nositelem chuti. Pokud do nich zapojíme čerstvé bylinky, získáme nejen originální a svěží aroma, ale také příval zdraví prospěšných látek.
Bylinkové dresinky a omáčky dokážou pozvednout i ten nejjednodušší salát, pečené maso nebo zeleninové jídlo na vyšší úroveň.
Bylinky v kuchyni nejsou žádnou novinkou, ale jejich využití v omáčkách a dresincích získává stále větší popularitu díky trendu zdravého stravování, sezónní kuchyně a návratu k čerstvým, domácím surovinám. Při správné kombinaci dokážou bylinky vytvořit plnou, vyváženou chuť a zároveň podpořit trávení, metabolismus i imunitní systém.
Proč používat bylinky do dresinků a omáček
Bylinky nejsou jen o chuti – obsahují éterické oleje, flavonoidy, vitaminy a minerály, které prospívají našemu tělu. Čerstvé listy, výhonky nebo květy lze přidat přímo do dresinků nebo je použít pro přípravu teplých či studených omáček.
Mezi hlavní výhody patří:
- Přirozené dochucení bez chemie
- Podpora trávení a funkce střev
- Antibakteriální účinky
- Zvýšení nutriční hodnoty pokrmů
Základní pravidla pro přípravu bylinkových dresinků
- Používej čerstvé bylinky – mají silnější aroma než sušené a dodají svěžest.
- Základem bývá kvalitní olej (olivový, řepkový, dýňový), ocet nebo citrusová šťáva a případně jogurt, smetana nebo majonéza.
- Bylinky je vhodné jemně nasekat nebo rozmixovat, aby se uvolnily účinné látky i aroma.
- Dresink nech chvíli uležet – chutě se krásně propojí.

Oblíbené bylinky pro studené dresinky
Bazalka (Ocimum basilicum)
Královna středomořské kuchyně. Má silné protizánětlivé účinky, působí detoxikačně a podporuje chuť k jídlu. Skvěle se hodí do rajčatových salátů, do mozzarelly i k těstovinám.
Petržel (Petroselinum crispum)
Bohatá na vitamin C, železo a chlorofyl. Má svěží chuť a využívá se prakticky do všech typů dresinků. Výborně ladí s česnekem, jogurtem nebo citronem.
Kopr (Anethum graveolens)
Typický pro skandinávskou a východoevropskou kuchyni. Má jemně nasládlou chuť, je vhodný do smetanových omáček k rybám, bramborám nebo salátům s okurkou.
Pažitka (Allium schoenoprasum)
Lehká cibulová chuť bez štiplavosti. Skvělá do jemných dresinků na bázi zakysané smetany, ideální k pečeným bramborám nebo zeleninovým salátům.
Koriandr (Coriandrum sativum)
Výrazné, exotické aroma. Má detoxikační, antimikrobiální a protiinfekční vlastnosti. Hodí se do asijských i mexických jídel, do limetkových nebo kokosových dresinků.
Recepty na jednoduché bylinkové dresinky
Jogurtový dresink s bylinkami
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- Hrubě nasekaná pažitka, petržel, kopr
- Sůl, pepř
Skvělý k čerstvé zelenině, grilovanému masu nebo do sendviče.
Medovo-hořčičný dresink s estragonem
- 1 lžička medu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce jablečného octa
- 3 lžíce olivového oleje
- Nasekaný estragon
- Sůl, pepř
Výborný k listovým salátům, kuřecímu masu nebo pečené zelenině.
Pikantní limetkový dresink s koriandrem
- Šťáva z 1 limetky
- 3 lžíce sezamového oleje
- 1 lžička sójové omáčky
- 1 stroužek česneku
- Hrubě nasekaný koriandr
- Špetka chilli
Ideální k asijským salátům, tofu nebo rýžovým nudlím.
Teplé bylinkové omáčky – chuťová tečka k masu i zelenině
Bylinkové omáčky mohou být také teplé – podávané k masu, rybám nebo těstovinám. Klíčová je krátká tepelná úprava, která zachová aroma a účinnost bylin.
Bylinková máslová omáčka
- 50 g másla
- 1 lžíce citronové šťávy
- Hrubě nasekaný rozmarýn, tymián, pažitka
- Sůl, pepř
Máslo rozehřejeme, přidáme bylinky, krátce prohřejeme a podáváme třeba k rybě nebo vařeným bramborám.
Omáčka z medvědího česneku
- Hrst čerstvého medvědího česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce parmazánu
- 1 lžíce slunečnicových semínek
- Špetka soli
Rozmixujeme na pastu. Výborná jako pesto, na těstoviny nebo k pečivu.
Bylinkové dresinky a omáčky nejsou jen kulinářským doplňkem – jsou to živé, voňavé směsi, které spojují gastronomii s přírodní léčivou silou. Jejich příprava je snadná, variabilní a může se řídit sezónou i vlastní chutí. Zapojení čerstvých bylin do každodenní kuchyně přináší více než jen zajímavé chutě – přináší zdraví, radost z tvoření a kontakt s přírodou, který je v dnešním světě stále cennější.