Bílý čaj byl výsadou králů

bily caj
Zdroj foto: envato

Znáte bílý čaj a již jste ho někdy pili? A víte, že kdysi byl určen pouze pro císařský dvůr v Číně, resp. Japonsku? V tomto článku vás seznámíme s tím, jak se vyrábí, jaké účinky má na lidské tělo a jaké druhy bílého čaje vůbec existují.

Jak vzniká bílý čaj

Specifikem bílého čaje je to, že se z čajovníku sbírají nerozvinuté pupeny a max. 2 až 3 lístky. Tyto lístky a pupeny jsou pak pokryty bílým chmýřím, které zůstává jako charakteristický rys čaje i po usušení (popř. jsou chmýříčka stříbrná). Čaj je velmi drahý proto, že se lístky trhají ručně. Potom se suší (někdy ve stínu, někdy na slunci) a na rozdíl od jiných čajů se nesvinují. Bílému čaji se také někdy říká květový či poupátkový. Připravený nálev připomíná čaj z čerstvých listů; má velmi jemnou chuť, jemné aroma a můžeme ho zařadit mezi přirozeně nejsladší čaje.

Jaké má bílý čaj účinky na lidský organismus

Stejně jako třeba zelený čaj, i ten bílý v sobě obsahuje mnoho látek, které prospívají našemu organismu. Za prvé má v sobě vysoký obsah antioxidantů. To jsou zjednodušeně řečeno látky, které brání stárnutí. Bílý čaj pomáhá také zlepšovat imunitu, díky flavonoidům prospívá srdci a cévám, snižuje cholesterol, krevní tlak i hladinu cukru v krvi. Bílý čaj snižuje stres, protože má přirozený zdroj serotoninu a dopaminu. Má protirakovinotvorné účinky (proti rakovině prsu, prostaty apod.) a pomáhá snižovat nadváhu. Bílý čaj má také nejmenší obsah kofeinu ze všech druhů čaje.

Historie bílého čaje

Bílý čaj se vyráběl již ve starověké Číně a potom ve středověkém Japonsku. Byl však vždy určen jen pro panovníka a jeho rodinu, protože byl vzácný a velmi drahý. Jak ruční sbírání v jednom určitém období (březen, duben), tak sušení bylo dost náročné.

V 17. století byl poprvé vyroben bílý čaj pro komerční účely. Bylo to v čínské provincii Fujian a známe i odrůdy čínského čajovníku, které na něj byly použity (Da Bai a Da Hao). Ale v té době se čerstvé pupeny jen těžko převážely, a proto byl takový čaj opravdu určen ke spotřebě jen v této provincii.

salek
Zdroj foto: envato

Jaké druhy bílého čaje si můžete koupit dnes

Dnes je již bílý čaj vyráběn i v jiných oblastech, a to nejen Číny, ale i Japonska. Mezi nejznámější odrůdy patří: Pai Mu Tan (Bai Mu Dan), Bai Hao Yin Zhen, Shou Mei, Monkey Picked White Tea, Quinshan Cui Min a Darjeeling White Tea.

Pai Mu Tan

Tento čínský čaj má v angličtině název White Peony a v češtině Bílá pivoňka. Získává se z vrcholových fleší (pupenů) z čajovníku čínského, který se pěstuje na horských plantážích v pohoří Wui v klasické provincii bílého čaje – Fujian. Je to velmi cenný a drahý čaj. Přidává se také v množství cca 3 až 4 % do různých černých čajů, aby zjemnil jejich chuť a aroma.

Bai Hao Yin Zhen

Čaj, který v angličtině získal název Silver Needle a v češtině Stříbrná jehla, se vyrábí z velkých a plných pupenů, které mají bílé chmýří, ale po usušení získávají stříbrnou barvu.

Shou Mei

Tento čaj bychom mohli přeložit do čeština „obočí starého muže“ nebo „obočí dlouhého věku“. Je zvláštní tím, že se ručně třídí a suší na slunci. Nikdy není rolován ani jinak upravován. Poznáte jej podle toho, že listy mají různé odstíny zelené i hnědé barvy. Nálev připraveného čaje je žlutý až mírně oranžový, chuť sladká a ovocná.

Monkey Picked White Tea

Monkey Picked White Tea dostal název podle toho, že v minulosti prý buddhističtí mniši naučili opice otrhávat lístky čajovníku, aby se tak dostali i k lístkům z vyšších vrstev. A i když dnes už lístky neotrhávají opice, pořád patří tento čaj k těm nejlepším, které můžete sehnat. Je to zase tím, že celý proces sběru i výroby je zpracováván ručně.

Quinshan Cui Min

Pokud seženete tento čaj, budete mít opravdové štěstí. Je to speciální čaj, který se pěstuje pouze v jediné zahradě (Quinshan) v čínské provincii Hunan. Zahrada se nachází na poloostrově v nadmořské výšce 750 m n. m., který je oddělen vodou od pevniny a přístup k zahradě je pouze na lodi. Pupeny jsou sbírány ručně během nejlepšího období pro sběr – tj. březen, duben. Také téměř všechny okolní rodiny se živí sběrem a výrobou čaje. Jeho nálev je světle žlutý a voní po květinách.

Darjeeling White Tea

Bílý čaj Darjeeling pochází z Indie a je jediným bílým čajem z této země. Protože se zde pěstuje v jiném podnebí a v okolí rostou jiné rostliny, jeho chuť i aroma jsou velmi specifické a odlišné od výše uvedených čínských čajů.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here