Bezlepkové pečení – co použít místo mandlové mouky?

Mezi vyznavači zdravého pečení, bezlepkové diety nebo raw vaření je mandlová mouka velmi oblíbená. Bohužel vás překvapí nejenom svou lahodnou lehce nasládlou chutí, ale také nepříjemně vysokou cenou. Poradíme vám, čím ji můžete ve svých oblíbených receptech nahradit, aby byl výsledek i co do chuťové stránky co nejpodobnější.

bez lepku pečivo

Mandlová mouka se vyrábí rozemletím blanšírovaných jader sladkých mandlí. Vhledem k tomu, že mandle patří k nejdražším ořechům na trhu (absolutní TOP drží pistácie), často recepty s touto surovinou podvědomě vynecháváme. To je ale škoda, když místo toho můžeme vyzkoušet několik skvělých alternativ.

Pšeničná mouka

Z hlediska výživových poradců asi nejhorší alternativa – ale ano, i s ní pochodíte. Musíte však vybírat tu výběrovou a samozřejmě hladkou. V regálu pátrejte po označení 00 Extra, řidčeji pak T 530. Bude se vám hodit i na cukroví nebo jemné moučníky.

Kokosová mouka

Pro milovníky zdravé výživy jasná volba. Ovšem nepleťte si běžně dostupnou kokosovou moučku s kokosovou moukou! S kokosovou drtí byste ve většině receptů příliš dobře nepochodili. Je vhodná pro většinu diet i výživových směrů, může se chlubit příjemně sladkou chutí a zajímavou vůní. Mandlové mouce je asi ze všech nejpodobnější, chová se však jinak při přijímání tekutin. Potřebuje jich více, do běžného receptu na cca půl kila těsta je tak třeba přidat jedno menší vejce navíc nebo xantanovou gumu. Xantanová guma pomůže nejenom s vláčností, ale zabrání i předčasnému vysychání a udrží pokrm déle jako čerstvý. Koupíte ji ve zdravých výživách. I ona je přirozeně bezlepková.

Tapioková mouka

Můžeme ji sehnat také pod názvem cassavová nebo mouka z cassavy. Vyrábí se ze škrobového kořene tapioku, původně pěstovaného na území Jižní Ameriky. Pečivo připravené s jejím přídavkem bývá křupavější, je tedy ideální zejména na chleba nebo housky. Při přípravě omáček se nesráží, a to ani během chlazení. Je vhodná i pro celiaky.

Arašídová mouka

Chytáte se péct dort nebo jiné lehké těsto? Pak pro vás bude arašídová mouka jako stvořená. Sladkost mandlí sice postrádá, ale jinak se s ní pracuje perfektně. A je samozřejmě vhodná i pro celiaky.

Slunečnicová mouka

Patří mezi dražší varianty, odkáže však pokrm obohatit o celou řadu vitamínů a minerálů v čele s vitamínem E, prospěšnými tuky a minerály hořčíkem, železem, vápníkem a fosforem. Spíš než jako 100% náhradu mandlové mouky doporučujeme používat tu slunečnicovou spíš jako nutriční obohacení sladkého pečiva. Použijte jí cca jednu třetinu a zbytek nahraďte jinou alternativou z tohoto článku.

Cvrččí mouka

Že jste ji v obchodech ještě nepotkali? Nejspíš je to jen otázka času, nutriční poradci totiž začínají věnovat tomuto stravovacímu trendu stále více pozornosti. Není divu, výrobky z hmyzu totiž obsahují velké množství bílkovin a dalších cenných látek. A nepoznáte je ani podle chuti, tato mouka chutná nanejvýš lehce po oříšcích a pokud strávníkům neřeknete, co konzumují, určitě vůbec nic nepoznají. Jen pozor na alergii na hmyz. Pokud je vaše návštěva alergická na mořské plody, s hmyzem raději neriskujte. Tyto problémy se totiž často kříží.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here