Artyčoky možná znáte a běžně je vaříte, tedy zejména jejich pupeny, ale možná je vám také tato rostlina zcela cizí. Pak vězte, že Artyčok byste ji měli vyzkoušet, protože je to nejen chuťovka, ale také velmi účinná léčivka.
Jak artyčok vypadá
Artyčok (Cynara) je rod teplomilných rostlin, má lodyhu vysokou i přes 1 metr, přízemní listy rostou v růžici, listy na lodyze jsou střídavé, plodem je nažka.
Odkud pochází
Artyčok pochází ze Středomoří, obecně se pěstuje na teplejších místech – asi jako vinná réva. Nesnese totiž mrazy pod -10 °C.
Co se sbírá a proč
Z artyčoků se sbírá ke konzumaci pupen, ale i listy mají mnoho léčivých látek. Pupen se vaří, ale může se péct, zapékat, grilovat, nakládat… A jeho léčivé účinky? Látky obsažené v artyčoku jsou zejména cynarin, flavonoidy, vláknina, třísloviny a další. Artyčok dokáže detoxikovat tělo, zejména játra a ledviny, podporovat vylučování žluče, snižovat hladinu cukru v krvi, podporovat trávení, zejména funkci slinivky, pomáhá při hubnutí, a prý dokonce zlepšuje paměť.
Jak artyčok pěstovat
Artyčoky potřebují slunné a teplé stanoviště a přitom vlhčí a propustnou půdu, která bude bohatá na živiny. Artyčoky pěstujeme ze semínek, která můžeme vysévat již během března do truhlíků, nejlépe do pařeniště. V květnu přesazujeme větší rostliny na záhon do úponu 1 x 1 metr. Během léta je potřeba artyčoky zalévat a přihnojovat. Na zimu pak seřízneme odkvetlé stonky u země a zbytek rostliny přikryjeme bukovým listím a/nebo chvojím.
Čaj z artyčoku
Čaj neboli odvar připravíme tak, že jeden pupen artyčoku přelijeme vroucí vodou a necháme 10 minut louhovat. Nebo můžeme 2 minuty vařit. Přecedíme a pijeme třikrát denně 1 šálek na podporu jater, ledvin nebo při cukrovce.
Zdroje: www.wikipedia.org, www.ireceptar.cz, www.bylinkyprovsechny.cz