Zkuste osvěžující šťávy z bylinek

Z bylinek můžeme kromě marmelád a medů vyrobit i osvěžující šťávy, které můžeme pít jak v létě, tak v zimě – do zimy nám vydrží vařená varianta. Vyrobte si šťávu podle našich osvědčených receptů.

Bez černý – květ (nevařená šťáva I)

Nejjednodušší šťáva z květů černého bezu, která si však v sobě zachovává maximum léčivých látek, se vyrábí následujícím způsobem. Natrhejte do džbánu nebo karafy několik květenství bezu, zalijte studenou vodou a přidejte plátky citronu či limetky. Chcete-li mít šťávu sladkou, přidejte podle chuti cukr, hnědý cukr nebo med. Nechte chvíli odstát a můžete nalévat do skleniček. Tuto šťávu doporučujeme vypít ještě tentýž den, kdy byla připravena.

Bez černý – květ (nevařená šťáva II)

I tato šťáva v sobě zachová dostatek léčivých látek, ale má jednu nevýhodu: při nesprávném uchovávání se rychle kazí. Připravíme ji takto: květenství bezu dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byly květy ponořené, přidáme kyselinu citronovou a cukr. Necháme v chladu a temnu 3 dny odstát. Potom přecedíme a pijeme, uchováváme raději v ledničce. Šťáva i při zachování postupu přípravy a uchování vydrží maximálně týden.

Bez černý – květ (vařená šťáva)

Tato šťáva vám vydrží i do zimy, ale bohužel je pravda, že vařením ztrácí některé látky svou účinnost. Nicméně vařená šťáva z bezu je velmi chutná a výborně působí při zácpě nebo nachlazení. Postupujeme takto: první den vložíme květenství bezu do hrnce, zalijeme vodou, aby byly květy ponořené, přidáme na plátky nakrájený citron a vaříme cca 20 minut. Necháme odstát do druhého dne. Druhý den přecedíme, přidáme cukr (na jeden litr vody maximálně 0,5 kg cukru) a vaříme asi hodinu. Šťáva by měla trochu zhoustnout, nicméně by neměla být tak hustá jako med či marmeláda. Plníme do čistých sklenic, otočíme dnem vzhůru na 5 minut, vrátíme a necháme vychladnout. Poté nezapomeneme popsat.

Bez černý – plod (vařená šťáva)

Z plodu černého bezu můžeme také uvařit šťávu. Kuličky černého bezu zalijeme vodou, přidáme citron nebo kyselinu citronovou a vaříme 20 minut. Necháme odstát do druhého dne. Poté propasírujeme přes kovové sítko nebo čisté plátýnko, abychom získali co nejvíce účinných látek. Přidáme cukr (opět v poměru na jeden litr max. 0,5 kg cukru) a vaříme 1 hodinu. Dále pokračujeme jako v předchozím případě.

Další bylinky vhodné na šťávy

Stejným způsobem jako z plodů černého bezu můžeme připravit i šťávy z:

rakytníku,

– ostružin,

– malin.

ZANECHAT KOMENTÁŘ