Bylinkové (i jiné) likéry na vánoční stůl

 

 

O bylinkových likérech už jsme vám přinesli několik článků, ale dnes se zaměříme na ty, které se hodí k Vánocům, adventu, pro rodinná setkání i setkání s přáteli, a v neposlední řadě jako dárek, když už opravdu nevíte, co svým blízkým koupit. Bylinkový likér, který sami vyrobíte, bude tím nejlepším dárkem, který o vás prozradí, že na obdarovaného skutečně myslíte.

Vaječný likér

Vaječný likér neboli vaječňák snad ani nemusíme představovat. Jedná se o klasický likér, bez něhož si lze Vánoce jen těžko představit. Takže pouze připomeneme, z čeho a jak se vyrábí v domácích podmínkách. Na vaječný likér si připravte 15 vaječných žloutků, 320 ml cukerného roztoku, 210 ml lihu (nebo rumu), ½ balíčku vanilkového cukru, 3 kapky oleje z hořkých mandlí, 20 ml třešňové tresti, 20 ml vínovice, 30 ml vaječných bílků a vodu po značku 1 litru. A při přípravě postupujeme takto: Žloutky oddělíme od bílků a spolu s cukerným roztokem vložíme do nádoby kuchyňského robotu. Za stálého míchání přidáváme alkohol. Poté přidáváme ostatní suroviny – vanilkový cukr, olej z hořkých mandlí, třešňovou tresť, vínovici, a nakonec bílky a vodu. Pozor: vaječný likér má tendenci rychle se kazit, proto jej pijeme nejraději čerstvý. V lednici vydrží několik dní.

Pomerančový likér

Dalším likérem spojeným s Vánoci především svou vůní je pomerančový likér. Budeme potřebovat 150 g pomerančové kůry (chemicky neošetřené), 20 g citronové kůry (také chemicky neošetřené), 300 ml lihu a 60 ml vody. Suroviny vložíme do uzavíratelné nádoby a přelijeme lihem a vodou. Necháme stát cca 8 hodin, poté přecedíme nebo přefiltrujeme přes papírový filtr. Takto získáme extrakt (400 ml), který smícháme se 150 ml lihu, 120 ml šťávy z pomerančů (nejlépe červených), 330 ml cukerného roztoku a vodou po značku 1 litr. Tento likér nám při skladování v temnu a chladu vydrží až 1 rok. Jako vánoční dárek je tedy ideální.

Čokoládový likér

Bez čokolády jako by Vánoce ani nebyly. Tento chutný likér nám připomene dětství a horkou čokoládu, je však určen spíš pro dospělé. Budeme potřebovat: 150 ml mléka, 100 g kakaového prášku, 300 ml cukerného roztoku, ¼ balíčku vanilkového cukru, 3 vejce, 250 ml lihu a vodu po značku 1 litru. Při výrobě postupujeme takto: mléko krátce povaříme a za stálého míchání do něj přidáváme kakaový prášek, který jsme rozmíchali ve 3 polévkových lžících mléka. Ještě horkou masu vložíme do odměrky, necháme vychladnout na 30 °C a poté postupně přidáváme cukerný roztok, vanilkový cukr, vejce, líh a vodu. Nakonec ještě jednou zahřejeme na 40 °C. Ještě teplý likér plníme do lahví. Pozor: kakaové máslo obsažené v kakaovém prášku likér postupem času zahušťuje, takže je dobré vypít likér brzy po uvaření.

ZANECHAT KOMENTÁŘ