Indický angrešt (amla)

Česky:  

Indický angrešt

Latinsky: 

Phyllanthus emblica

Slovensky:

Embilika lekárska

Indický angrešt (Phyllanthus emblica), známější pod svým názvem amla, je velmi rozšířený v indické ájurvédské medicíně. Je bohatý na vitamín C – má ho až o 30 % víc než pomeranče.

Léčivé účinky

Česky: Indický angrešt, Amla, Latinsky: Phyllanthus emblica Slovensky: Embilika lekárska
  • Působí jako antioxidant (prevence vzniku rakoviny, diabetes a srdečních chorob).
  • Podporuje trávení (díky vysokému obsahu vlákniny).
  • Používá se k redukci stresu.
  • Snižuje horečku.
  • Léčí infekce močových cest.
  • Kontroluje hladinu cukru v krvi.
  • Snižuje hladinu cholesterolu.
  • Zlepšuje vidění.
  • Uklidňuje a léčí nespavost.
  • Podporuje imunitní systém.
  • Odstraňuje projevy stárnutí kůže.
  • Působí jako prevence vypadávání vlasů a jejich šednutí.

Přípravky a použití

Z rostliny se používá její ovoce, které je možné jíst syrové, vařené, sušené nebo v kapslích. V Indii se plody konzumují s kurkumou, naložené v soli, oleji a koření.

Amla obsahuje velké množství antioxidantů, alkaloidů, vitamínů, aminokyselin a dalších důležitých látek. Antioxidanty odvádí škodlivé toxiny z těla a předchází tak celé řadě problémů, jak zdravotních (prevence rakoviny), tak kosmetických (stárnutí kůže).

O indickém angreštu

Amla (Phyllanthus emblica) pochází původem z Indie, kde se hojně používá v tradiční medicíně. Odtud také jeho další označení – indický angrešt. Dalším označením této rostliny je amalaki, amlaka a „nebeské ovoce“ (zejména v ajurvédské medicíně). Je to malý strom, který má červené dřevo a šedé kořeny.

Listy svým vzhledem připomínají pírka. Plody jsou světle zelené a tvoří nejvyužívanější část rostliny. Svým vzhledem připomíná nám známý český angrešt. Chuť těchto plodů je ale hořká a kyselá, proto se hojně využívá v kapslích. Říká se, že po konzumaci této rostliny chutná voda sladce.