Hořec žlutý

hořec žlutýHořec žlutý je rostlina, používaná v lidovém léčitelství či ve farmacii, se speciálním použití při výrobě likérů.

Léčivé účinky

  • Podporuje tvorbu červených krvinek.
  • Čistí játra.
  • Reguluje činnost žlučníku a jater.
  • Detoxikuje játra.
  • Zvyšuje tvorbu žluči.
  • Podporuje trávení a pozitivně upravuje jeho funkci.

Použití a přípravky

Kořen hořce se využívá ve farmacii pro výrobu drogy zvané Radix. V léčitelství se používá pro léčbu zažívacích poruch. Tlumí projevy poruch funkce žlučníku, jater či slinivky. Používá se jako tonikum při celkové rekonvalescenci po těžkých chorobách. Zevně se používá na nehojící se rány. Oddenky rostliny jsou používány k výrobě likérů, které mají velice hořkou chuť. V zahradách je používán také jako okrasná květina. V Německu je lék z této rostliny doporučován při ztrátě chuti k jídlu.

  • Fiber Star je rostlinný doplněk vlákniny, jehož obsažené látky (včetně hořce žlutého) mají vynikající vazební vlastnosti. Je také skvělým doplňkem do redukčních programů.
  • Bioinformační bylinné kapky Astomin s hořcem mají blahodárný vliv na funkci zažívacího ústrojí. Jejich hořká chuť je ideální pro žaludek a slinivku. Obsažené hořčiny mají také výborný vliv na normální funkci metabolismu.
  • Širokospektrální regenerační přípravek Regalen s obsahem hořce ovlivňuje především dráhu jater, žlučníku, žaludku, osrdečníku, tří zářičů, a tím i problémy, které se vztahují k jejich nedostatečné funkci.

O hořci žlutém

hořec žlutýHořec žlutý (Gentiana lutea) je rostlina, která dosahuje výšky až 110 centimetrů. Je to vytrvalá rostlina, která je přímá, nevětvená. Listy jsou vejčitého tvaru a dosahují velikosti až 30 centimetrů. Lodyha je tlustá a dutá. Dolní listy jsou krátce řapíkaté a horní listy jsou bez řapíku. Korunu lodyhy tvoří květy a dohromady vypadají jako kalich. Semena rostliny jsou hnědá a asi 3 mm veliká.

Tento druh rostliny pochází původně z Alp, kde se vyskytuje jako výrazný luční prvek. V České republice byl vysazen ve 20. letech 30. století. Primárně byl vysazován pro výrobu likéru a léku ve farmaceutickém průmyslu. Byl vysazen v Krkonoších, Krušných horách a dalších pohořích na severu České republiky. V některých lokalitách se dokonce i přirozeně rozmnožuje.

Domácí recepty

  • Čaj: Čaj z hořce má pozitivní účinek na lidský organismus. Má nahořklou chuť. Jeho pití se doporučuje při zažívacích potížích nebo při pálení žáhy. Na jeho přípravu se používá kořen hořce. Nasekaný kořen se přelije horkou vodou a necháme vylouhovat. Do čaje se doporučuje přidat i pelyněk pravý či skořici nebo jalovec. Jiná kombinace je například s pomerančem nebo s citrónem.
  • Odvar: Tradiční odvar připravíme z 1 lžíce nadrceného kořene, na půl litru vody. Přivedeme k varu a po dobu 30 minut vaříme. Pro omezení hořké chuti můžeme doladit chuť medem.
foto: José María Escolano, Apollonio Tottoli