Černucha setá aneb léčivý černý kmín

černucha setá

Ačkoliv černucha pochází z Indie a Středního východu, dá se pěstovat i u nás, a to jako okrasná letnička, která navíc na podzim dozraje do semen, jež se dají využít v kuchyni nebo jako lék.

Jak pěstovat černuchu

Černucha setá je letnička, kterou je možné vysévat na jaře nebo na podzim. Během léta pak vykvétá bělavými, modravými a nafialovělými květy a kvete až do října. Poté se na konci odkvetlých květů vytvoří jakési „makovičky“, které obsahují černá semínka.

Jaké má černucha léčivé účinky

Semínka černuchy působí antibakteriálně, pomáhají proti virům, plísním, zlepšují trávení, působí proti rýmě, kašli, bronchitidě a zánětu dutin. Pomáhá při kolikách, průjmech a otravách jídlem. Také pomáhá bojovat proti střevním parazitům. Semena mají i močopudný účinek. Pomáhají při menstruačních bolestech, doporučuje se při vyvolání opožděné menstruace. Naopak by se neměla používat v těhotenství, ovšem při kojení je zase naopak vhodná, protože stimuluje laktaci.

Čaj z černuchy

Polévkovou lžíci podrcených semínek zalijeme 0,5 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme a nálev popíjíme po doušcích během celého dne.

Olej z černuchy

Zakoupit také můžete zastudena lisovaný olej ze semínek černuchy. Tento olej obsahuje vitamíny A, B, D, E, F, kyselinu listovou, vápník, hořčík, železo, zinek a měď. Olej se dá aplikovat vnitřně i zevně, léčí migrény, astma, alergie, revmatoidní artritidu a Crohnovu chorobu.

Černucha v kuchyni

Jako koření je černucha oblíbená v asijské kuchyni. Má příjemnou, mírně ostrou chuť. Dobře se kombinuje s koriandrem, novým kořením, saturejkou a tymiánem. Přidává se do kari nebo různých druhů masal. Místo kmínu je možné ji přidávat do chleba, chlebových placek, ale i do sladkého pečiva. Protože působí i proti nadýmání, je dobré ji přidávat do těžkých a tučných pokrmů a do kynutého pečiva.

ZANECHAT KOMENTÁŘ