Česky:
Vachta trojlistá |
Latinsky:
Menyanthes trifoliata |
Slovensky:
Vachta trojlistá |
Léčivé účinky
- používá se při problémech s trávicím ústrojím
- je to výborný prostředek při žaludeční slabosti
- napomáhá zvyšovat chuť k jídlu
- používá se při dráždění k dávení
- povzbuzuje činnost žlučníku
Použití
Vachta trojlistá se pro svou léčivou sílu používá v lidovém léčitelství již od středověku. Můžeme se s ní setkat v podobě sušené bylinky, která se užívá samostatně, nebo se přidává do nejrůznějších sypaných směsí čajů, které léčí problémy se zažíváním.
Vachta trojlistá je pro svou krásnou a kompaktní stavbu hojně pěstována v zahradách.
Doporučujeme bylinku neužívat při zvýšené kyselosti žaludečních šťáv a zánětlivých onemocněních žaludku a střev. Rostlina není vhodná pro malé děti a těhotné nebo kojící ženy.
Kontraindikace:
Nepřekračujte doporučené dávky. Použití nadměrného množství vachty způsobuje průjem, nevolnost a zvracení. Vzhledem k nedostatku vhodných dat není doporučena pro těhotné ženy a kojící matky.
O vachtě trojlisté
Vachta trojlistá je poměrně vzácná rostlina, která je u nás na všech místech výskytu chráněná. Proto se jí lidé rozhodli pěstovat na zahradách, kde získávají léčivé účinky bylinky a zároveň zdobí jejich příbytky.
V přírodě se s ní můžeme setkat například v subarktickém pásmu severní polokoule, u nás ji vzácně najdeme na mokrých místech, výše položených rašeliništích, bažinatých loukách i ve vodních příkopech či na březích rybníků.
Jde o vytrvalou rostlinu s plazivým oddenkem, ze kterého vyrůstají trojčetné listy s dlouhými řapíky. Lístky jsou lesklé, dužnaté a hladké. Z oddenku vyrůstá asi pětadvaceticentimetrový stvol. Kvete v dubnu a květu narůžovělými květy, z nichž se později vyvine tobolka s osmi hnědými semeny. Sbírají se listy v květnu a v červnu, obsahující flavonoidy, glykosidy, kumariny, třísloviny, vitamin C, jód a další tělu prospěšné látky. Bylina stimuluje vylučování trávicích šťáv a povzbuzuje chuť k jídlu.
Domácí recepty
Prášek: Ze sušeného listí se vyrobí jemný prášek tak, že se listy rozdrtí na jemnou mouku. Prášek se užívá třikrát denně na špičku nože, zapíjí se vodou.
Odvar: jednu čajovou lžičku sušených listů zalijeme 250 mililitry studené vody, pozvolna přivedeme k varu a následně necháme louhovat asi patnáct minut. Sceděný odvar popíjíme dle potřeby, 2 x denně.