Slunečnice roční

Česky:

Slunečnice roční

Latinsky:

Helianthus annuus

Slovensky:

Slnečnica ročná

Slunečnice (latinsky Helianthus) na svou jedinečnou vlastnost odkazuje už svým názvem. Ten se totiž skládá ze starověkých řeckých slov helios (slunce) a anthos (květina). Patří do čeledi Asteraceae, která zahrnuje přes 70 druhů.

slunecnice
Zdroj foto: pixabay

Léčivé účinky

Snižuje hladinu LDL (špatného cholesterolu v krvi).

Slouží jako prevence aterosklerózy.

Podporuje imunitu.

Chrání před některými typy rakoviny (prostaty, prsu, plic a metastázování rakoviny)

Oddaluje stárnutí kůže.

V roli antioxidantu eliminuje volné radikály.

Pečuje o správné fungování reprodukčních orgánů.

Ovlivňuje plodnost.

Podporuje správný vývoj plodu – vitamínu E.

Působí jako prevence zácpy.

Uplatní se při léčbě drobných poranění, zánětů a ekzémů.

Použití a přípravky:

Nejvíce ceněnou částí slunečnice jsou její semena. Jsou totiž velmi bohatá na tuky (tvoří 35-60 % celkového objemu semen, z čehož jde v 90 % o ceněné polynenasycené mastné kyseliny, patřící do skupiny omega 6 a omega 3).

To však není vše, co slunečnicová semena obsahují. Najdete v nich také:

bílkoviny,

fytosteroly,

mierály: vápník, selen, draslík, zinek, měď, hořčík, železo, sodík a fosfor,

uhlohydráty,

vitaminy – zejména B, dále pak A, C, D, K, PP a E. Ze skupiny vitamín B jde zejména o vitamín B6,

přírodní vlákninu.

Řadíme je proto mezi velmi cenná semena s velmi širokým spektrem aktivity, prospívající našemu zdraví. Pravidelnou konzumací slunečnicových semen bojujete zejména za snížení hladiny špatného cholesterolu (LDL) v krvi, což působí samo o sobě mimochodem i jako prevence aterosklerózy. O to se ve slunečnicových semenech starají rostlinné hormony alias fytosteroly. Tytéž látky rovněž podporují imunitu, působí proti rakovině (kyselina linoleová vás pak navíc ochrání před rakovinou prsu a plic).

Další cennou složkou slunečnicových semen je i vitamin E, který známe zejména jako silný antioxidant, který přirozeně neutralizuje kyslíkové volné radikály. Právě ty jsou v našem těle zodpovědné za příliš rychlou degradaci buněk, jež se projevuje jejich stárnutím. A tento vitamín pečuje i o naši plodnost a zdraví reprodukčních orgánů.

Výživný slunečnicový olej

Dalším hojně využívaných kulinářským i léčebným prostředkem je dozajista i slunečnicový olej. Patří mezi nejpopulárnější rostlinné tuky. Doporučujeme ho konzumovat zejména za studena a v nerafinovaném stavu, díky tomu si totiž v nezměněné podobě zachovává téměř všechny cenné živiny.

Pokud jde o olej rafinovaný, získáte sice produkt, zbavený nečistot a vody, s neutrální chutí a vůní, ale přijdete také o vysokou nutriční hodnotu. A abychom nezapomněli – nenasycené mastné kyseliny se v tuto chvíli přeměňují na škodlivé trans-tuky (jež mohou být potenciálně karcinogenní), a to samozřejmě v důsledku vysoké teploty.

Pokud si však vezmeme nerafinovaný a nejlépe za studena lisovaný slunečnicový olej, zjistíme, že obsahuje velmi široké spektrum účinných látek:

Polynenasycené mastné kyseliny alias Omega 3 (zejména kyselina linolenová (ALA) jež je vašem těle nepostradatelná pro výrobu kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA).

Vitamín E (38,7 mg na 100 g oleje). Jde o jedno z nejvyšších zastoupení v rostlinné říši.

Fytosteroly.

Omega 6 – zejména kyselina linolová, jež u slunečnicového oleje tvoří až 60% všech mastných kyselin.

Mononenasycené mastné kyseliny a to v čele s kyselinou olejovou.

Nasycené mastné kyseliny.

TIP:

Nenechte se překvapit tím, že chuť tohoto oleje bude trochu jiná – intenzivnější, než na jakou jste zvyklí. Pokud ho budete zpočátku do salátů a obdobných jídel přidávat postupně, velmi rychle si na ni zvyknete.

Jak vám může slunečnice pomoci

Slunečnicová semínka lze konzumovat syrová nebo opečená. Lze je rovněž rozemlít na mouku, jež se dá použít k pečení, nebo třeba k výrobě populární orientální chalvy.

A stojí rovněž za to zmínit, že domorodí Američané používají slunečnicový olej nejenom pro kulinářské, ale také pro kosmetické a léčebné účely. Nerafinovaný zastudena lisovaný slunečnicový olej se totiž skvěle hodí k léčbě nejrůznějších podráždění, zánětů a kožních chorob. Uplatní se i při čištění zubů a péči o dásně. Je skvělý rovněž při péči o pokožku (jeho časté používání vede třeba k vyhlazení vrásek), vlasy i nehty. Poslouží jako vyživující maska i jako příjemná přísada do koupele.

V kuchyni jej pak lze použít k přípravě mnoha jídel, ovšem nejlépe za studena, jako skvělý doplněk salátů, pomazánek či jako přísadu do domácí majonézy.

Oil pulling aneb léčba slunečnicovým olejem

A pokud zabrousíme i do jiných tradičních léčitelský vod, můžete kvalitní slunečnicový olej použít i při Oil pullingu. V této podobě by měl léčit mimo jiné:

onemocnění nervového systému

bolesti hlavy

angínu

plísňové choroby

žaludeční, střevní a jaterní problémy

bolest v krku, rýmu apod.

potíže v ústech (bolesti zubů, krvácení a zubní kaz)

problémy s ledvinami

A jak na to? Vezměte malý panák slunečnicového oleje a přibližně po dobu 10-15 minut s ním vyplachujte ústa. Poté ho vyplivněte – nesmí se spolknout, protože během této doby do sebe vstřebal spoustu bakterií, škodlivých látek, hlenu apod. Poté si důkladně vyčistěte zuby a jazyk a dobře vypláchněte ústa vodou (zbavíte se tak nejenom zbytkového oleje, ale i toxinů).

Připravte si čaj ze slunečnicových květů

Méně známým způsobem použití slunečnice je i příprava infuzí a odvarů z jejích nádherně žlutých okvětních lístků. Pomáhají zejména při onemocnění žaludku, horečce a revmatismu. Ovšem odvar lze použíti i k ošetření menších ran, modřin, otoků a popálenin. Minimalizuje také zánět a svědění, takže pomáhá při léčbě ekzémů a lupénky.

A proč tomu tak je? Slunečnicové okvětní lístky totiž obsahují mimo jiné i triterpenové sloučeniny (saponosidy, alkoholy) a to spolu s flavonoidy, karotenoidy a cholinem. Nechybí tu ani uhlohydráty, minerální soli a hořčiny, díky nimž právě čaj ze slunečnicového květu pomáhá při gastrointestinálních potížích. Zlepšuje totiž trávení a vstřebávání potravy tím, že zesiluje žádanou sekreci žaludečních šťáv.

TIP:

A k ošetření ran, modřin apod. lze použít i rozříznutý list nebo stonek slunečnice. Jako přírodní první pomoc funguje skvěle.

O slunečnici roční

Slunečnice roční (Helianthus annuus) pochází z jižní části Severní Ameriky. Byla tu hojně pěstována už předkolumbovskými indiány. Později se rozšířila i do Jižní Ameriky, kde byla zvláště důležitá pro kulturu Inků. Ti ji totiž považovali za posvátnou rostlinu, a to zejména proto, že uctívali samotné Slunce jako nejvyšší božstvo.

Do Evropy přišla tato impozantní rostlina v 16. století. V zahradách vás okouzlí svou krásou a je symbolem léta. A pěstuje se rovněž pro potravinářské, léčivé, průmyslové a dekorativní účely.

Může se pochlubit dlouhým rovným stonkem, na jehož konci se během léta objevují velká žlutá květenství. Mohou mít průměr až 30 cm. Semena dozrávají ve střední části květu. Jsou jedlá a lze z nich lisovat i olej. Ten se používá v potravinářském, farmaceutickém i kosmetickém průmyslu. Pokud je ponecháte na rostlině, poslouží v zimě i jako vítaný zdroj potravy pro drobné ptáky.

Kontraindikace:

Vzhledem k ne úplně příznivému poměru omega 3 k omega 6 není doporučena konzumace slunečnicového oleje ve větším množství. Žádné další kontraindikace při používání slunečnice roční nebyly zjištěny.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků