Jemná, příjemně aromatická letní chuť je typická pro jednu z tradičních kulinářských bylin ve východní Evropě a také v Americe. Saturejka zahradní (Satureja hortensis) patří k rodině Lamiaceae.
Léčivé účinky
- Pomáhá snížit hladinu LDL (špatného) cholesterolu a zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu.
- Má antiseptické, antibakteriální a antifungální vlastnosti.
- Pomáhá řídit srdeční frekvenci a krevní tlak.
- Bojuje proti nebezpečným volným radikálům v těle.
- Udržuje zdravé sliznice a pokožku.
- Chrání zdraví očí a zraku.
- Pomáhá chránit před rakovinou plic a ústní dutiny.
Použití a přípravky
Fenolová sloučenina obsažená v saturejce – carvacrol – se používá jako zdravá přísada potravin a jako konzervační látka pro své antibakteriální vlastnosti. Do potravin taktéž přidává chuť majoránky.
Pikantní bylina je vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro optimální zdraví. Její listy a jemné výhonky jsou jedním z nejbohatších zdrojů draslíku, železa, vápníku, hořčíku, manganu, zinku a selenu.
Na trhu je k dispozici v čerstvé i sušené podobě. Nejčastěji se používají při vaření k dodání chuti.
Lékařské použití:
- Tato bylina obsahuje mnoho cenných esenciálních olejů, u kterých se zjistilo, že mají antibakteriální vlastnosti.
- Stejně jako u tymiánu je odvar této bylinky používán, aby pomohl zmírnit příznaky bolesti v krku a bronchitidě.
- Součásti této bylinné části, zejména kvetoucí výhonky, jsou antiseptické, karmínové (proti plynatosti), zažívací (pomáhají při trávení), expektorační (pomáhají vyčistit hrdlo), žaludeční a antirevmatické (zmírňují bolesti kloubů) vlastnosti.
Kuchařské využití:
- Na vaření mohou být použity pikantní listy, čerstvé nebo sušené. Jeho části mají mírně pepřovou chuť podobnou majoránce. Saturejku není obtížné smísit s ostatními bylinami.
- Aby byla vůně a chuť neporušená, bylina se přidává až na konci vaření, protože prodloužené vaření může vést k odpaření jejích éterických olejů.
- Čerstvé listy se používají v salátech.
- Pikantní bylinný čaj je populární zdravý nápoj. Připravuje se z čerstvých i sušených listů.
- Bylina byla také použita při přípravě sezónních polévek a omáček.
- Je používána k marinování masa na gril: kuřata, ryby a vepřové i hovězí maso.
O saturejce
Saturejka zahradní (Satureja hortensis) je tolerantní k různým klimatickým podmínkám a vyžaduje dobré sluneční světlo. Dosahuje výšky 40 až 60 cm. Její sesterská odrůda, saturejka horská (satureja montana) má příliš ostrou chuť a tudíž je méně vhodná při vaření.
Saturejka zahradní má tmavě zelené hladké listy a malé fialové květy. Saturejka horská je podobného zbarvení, od zahradní ji poznáme tak, že je více rozvětvená a má tvrdé, dřevnaté stonky.