Rybíz červený

Rybíz červený neboli meruzalka červená, latinsky Ribes rubrum, slovensky ríbezľa červená. Keř patřící do čeledi meruzalkovité, Grossulariaceae.

cerveny rybiz

Léčebné účinky

  • Pomáhá při léčbě křečových žil.
  • Vhodný při léčbě hemoroidů.
  • Posiluje imunitu.
  • Zlepšuje zrak, pomáhá při šerosleposti.
  • Vhodný při chřipce a nachlazení.

Použití a přípravky

Červený rybíz je bohatý zdroj vitamínů: obsahuje provitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín C. Obsahuje zinek, vápník, draslík a rutin.

Bobule červeného rybízu snižují horečku a posilují oslabený organismus – jsou vhodným doplňkem při nachlazení, chřipce a při rekonvalescenci.

Rutin obsažený v bobulích rybízu zlepšuje stav cévních stěn, je tedy vhodný při léčbě zvápenatění tepen, křečových žil, hemoroidech, a také při křehkosti či lámavosti cév.

Listy červeného rybízu pomáhají léčit průjem.

Čaj z listů se používá při zánětech močových cest a také při příliš křehkých cévách.

O rybízu červeném

Rybíz červený je listnatý keř. Dorůstá do výšky mezi 1 a 2 metry. Listy jsou pětilaločné, střídavé, zubaté a na okrajích pýřité. Roste na slunci i v polostínu, pro kvalitnější úrodu je však vhodné slunné stanoviště. Vyhovuje mu půda bohatá na živiny. Kvete v dubnu a květnu drobnými nažloutlými či nazelenalými květy, ty jsou hroznovité. Plody jsou červené kulovité bobule nakyslé chuti.

Domácí recepty

Nepečený dezert s červeným rybízem

Kilo červeného rybízu opláchneme a dáme na 5 minut vařit se dvěma deci vody. Následně přes jemné sítko rybíz propasírujeme. Litr a půl šťávy podle vlastní chuti osladíme a přidáme 3 vanilkové pudinky. Vaříme do zhoustnutí. Nachystáme si mísu či dortovou formu, kterou ale nejdříve potřeme olejem, aby se dal dezert lehce vyklopit. Vrstvíme střídavě piškoty a pudink. Necháme odležet v lednici do druhého dne. Před podáváním ozdobíme šlehačkou a čerstvým rybízem.