Rmenec sličný

Rmenec sličný známý též jako rmen sličný, rmen římský, nebo pod názvem heřmánek římský.

Česky:  

Rmenec sličný
Latinsky:

Chamaemelum nobile
Slovensky:

Ruman rímsky

 

Autor: Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen – List of Koehler Images, Volné dílo, Odkaz, Česky: Rmenec sličný Latinsky: Chamaemelum nobile Slovensky: Ruman rímsky

Léčivé účinky

  • má silné protizánětlivé účinky
  • pomáhá při stresu a napětí
  • pročišťuje organismus
  • léčí záněty dutiny ústní a zánět uší
  • pomáhá při léčbě zevních ran

 

 

O rmenci sličném

Rmenec sličný (Chamaemelum nobile, syn. Anthemis nobilis) pochází z čeledi hvězdicovitých. Poznáte ho podle malého vzrůstu, kolem čtyřiceti centimetrů. Má plazivý oddenek s ochmýřenou lodyhou. Má střídavé a dělené listy. Drobné bílé květy tvoří jazykovité úbory poskládané kolem žlutého terče uprostřed. Rmenec má velmi intenzivní a charakteristickou vůni, kvete od června do září.

Roste na výživných, lehkých a humusových půdách s dostatkem slunce. Setkat se s ním můžeme na nejrůznějších místech podél cest, na polích a loukách. Vyskytuje se na celém území České republiky a také po celé Evropě.

Použití, návody a recepty

Rmenec znali už staří Egypťané, kteří ho uctívali nade všechny léčivky pro jeho všestranné využití. Vůni tamní lidé inhalovali, šňupali a listy kouřili pro úlevu při astmatických záchvatech nebo nespavosti.

Rmenec  má velmi podobné léčivé účinky jako heřmánek pravý, který ale u některých jedinců vyvolává alergické reakce. Rmenec sličný však snáší i lidé, kteří kvůli zdravotním problémům heřmánek pravý nemohou užívat.

Tato bylinka má všestranné použití. Dá se používat při nejrůznějších zánětlivých onemocněních, jako uvolňující látka při stresu a nervovém vypětí i jako tinktura pro kloktání. Heřmánek římský se hojně využívá v kosmetickém průmyslu. Látky v něm obsažené uvolňují obličejové svaly a vyhlazují pleť.

Široké spektrum léčivých účinků se dá využít k léčbě nejrůznějších zdravotních problémů.  Čaj z Rmence uklidňuje nervové napětí, zmírňuje nespavost, uklidňuje zažívací poruchy. Přiložením na ránu urychluje hojení.

Domácí recepty

  • Nálev: Listy, květy a natě smíchané do čajové směsi: Použijeme jednu až dvě čajové lžičky, které přelijeme 250 ml horké vody a necháme odstát po dobu patnácti minut. Nakonec se nálev scedí a pije se jeden až dva denně.
  • Odvar: Plody, semena a kořeny smíchané do čajové směsi: Použijeme jednu čajovou lžičku, kterou slijeme 250 ml horké vody. Po patnácti minutách odvar scedíme a pijeme po doušcích jeden až dva denně.