Průtržník lysý

Průtržník lysý se používá v lidovém léčitelství i v moderní medicíně při léčbě močového měchýře, ledvin a léčbě ledvinových kamenů, už po dlouhá staletí.

Česky:  

Průtržník lysý
Latinsky: 

Herniaria glabra
Slovensky:

Prietržník holý

Léčivé účinky

Česky: Průtržník lysý Latinsky: Herniaria glabra Slovensky: Prietržník holý, Autor: AnRo0002Vlastní dílo, CC0, Odkaz
  • působí při léčbě poškození srdečního svalu
  • napomáhá při zánětu ledvin nebo močových cest
  • používá se při léčbě tuberkulózy
  • napomáhá léčit ekzémy, vyrážky, popáleniny a špatně se hojící rány
  • odvodňuje z těla přebytečnou vodu
  • oddaluje vznik trombózy a embolie

Použití

Kromě odvaru, který se nejčastěji pije pro své desinfekční účinky, se používá také k obkladům, hojně je používán v kuchyni. Bylinka nemá žádné vedlejší účinky.

O průtržníku lysém

Bylina roste na nevápenatých půdách s písčitým podkladem od nížin do hor. Miluje suchá, písčitá a kamenitá místa. Najdeme ho na polích, mezi dlažebními kostkami nebo na písčitých náplavech řek.

Průtržník lysý je vytrvalá bylina s plazivými lodyhami, dlouhými i dva metry. Poznávacím znamením jsou elipsovité a drobné listy, které jsou lysé a světle zelené. Drobné žlutozelené květy dozrávají do kožovité tobolky, která puká a má jedno semínko. Kořen je zdřevnatělý.

Průtržník se neprodává, proto si sběr musíme provést sami. Sbírá se v době květu v květnu až v srpnu. Sbírá se kvetoucí nať, kdy se na ní objevují květy. Hlavní léčivé látky jsou obsaženy v listech.

Bylinka se používá pro své močopudné účinky, dále se používá při léčbě dny v oblasti močového systému. Napomáhá při křečích, zánětech, tvorbě močového písku nebo kamenů.

Domácí recepty

Čaj: Při onemocnění vylučovacího traktu nebo při ledvinových kamenech použijte tři čajové lžičky usušené směsi a zalijte jí 300 mililitry vody. Čaj se může dochutit lžičkou medu.

Nálev: Dvě lžíce usušené bylinky slijeme půl litrem vroucí vody a necháme louhovat. Následně se skladuje v chladu.

Odvar: Hrst usušené směsi vložíme do půl litru studené vody a pomalu necháme vařit po dobu deseti minut. Nakonec scedíme.

Macerát: Hrst bylinky zalijeme studenou vodou a necháme přes noc louhovat. Druhý den scedíme a používáme dle potřeby.