Pivoňka lékařská je známá především jako okrasná květina z našich zahrad a předzahrádek, ale i ona má určité využití k lékařství.
Česky:
Pivoňka lékařská |
Latinsky:
Paeonia officinalis |
Slovensky:
Pivonka lekárska |
Lékařské účinky
- Pomáhá proti dně.
- Pomáhá při epilepsii.
- Pomáhá při ledvinových kolikách.
- Užívá se při křečích trávicího traktu.
Použití a přípravky
Užívá se kořen a květ. Užívá se jako jako spazmolytikum při křečích hladkého svalstva trávicího traktu, při astmatu, epilepsii a jako specifikum při bolestivé dně. Známý je také účinek drogy při ledvinových kolikách a nemocech ledvin.
- Venisfér krém s pivoňkou harmonizuje srdce, tenké střevo, osrdečník, játra a žlučník.
- Pokud máte raději vnitřní přípravky, můžete využít také Venisfér v kapkách.
O pivoňce lékařské
Pivoňka lékařská (Paeonia officinalis) je dekorativní vytrvalá rostlina, která pochází z jižní a jihovýchodní Evropy, u nás se místy pěstuje a jen velmi zřídka zdivočuje. Pivoňka se vyšlechtila do několika kultivarů, které se liší barvou a velikostí květů.
V kořenu je hlavně alkaloid peregrinin a třísloviny, kromě škrobu, cukru, organických kyselin, šťavelanu vápenatého a glykosidů. Kořen se sbírá na podzim v září a říjnu. Rychle se omyje a suší ve stínu nebo při umělé teplotě do 45°. Páchne mírně omamně, má chuť nasládle hořkou a odporně ostrou.
Je to rostlinná droga chemicky i farmakologicky málo prověřená a prakticky jen zřídka užívaná. Snižuje střevní peristaltiku a napětí hladkých svalů a zmírňuje bolesti.
Kontraindikace:
Konzumace květů pivoňky se nedoporučuje v období těhotenství – může způsobit kontrakce dělohy. Jejímu použití by se měly vyhnout i kojící matky. Užívání přípravků z pivoňky se také nedoporučuje během menstruace.
Měli byste vědět: Pivoňka je vysoce toxická rostlina a předávkování může vést k vážné otravě.
Domácí recepty
- Odvar: Odvar z kořene je možno použít při křečových potížích trávicího traktu. Kořen pivoňky je možné i krátce (cca 5 minut) povařit ve víně. Pro nevyzpytatelné množství účinných látek je třeba dbát nejvyšší opatrnosti.
- Kořen ve víně na jaterní a ledvinové choroby: v ¼ l vína budeme vařit jednu lžíci kořene pivoňky. Vaříme asi 5 minut. Pijeme po doušcích až 3x denně.