Perila křovitá

Česky:

Perila křovitá

Latinsky:

Perilla frutescens  

Slovensky:

Červená perila

 

 

Perila křovitá: Známe ji zejména jako nezbytnou bylinku pro přípravku asijské polévky phở, ovšem ceněny jsou i její léčivé vlastnosti. A to zejména v případě perilového oleje.

perila krovita
Zdroj foto: See page for author / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Léčivé účinky:

  • pomáhá při svědění kožních lézí
  • působí pozitivně při astmatu
  • pomáhá na mastnou a aknózní pleť
  • uplatní se při péči o zralou pleť
  • má dezinfekční účinky
  • snižuje otoky
  • pomáhá v boji proti alergiím
  • hydratuje suchou pokožku
  • bojuje proti stresu
  • pomáhá při akutní nefritidě
  • uplatní se při nevolnosti a zvracení
  • má pozitivní účinky na oběhový systém (prevence infarktu)
  • působí pozitivně při revmatoidní artritidě
  • posiluje imunitu
  • je vhodná jako přípravek na suchou svědící pokožku
  • pomáhá při potížích ve střevech

Použití a přípravky.

Ceněný je zejména čistý olej získávaný z perily. Bohužel zatím nepatří mezi příliš známé produkty na evropském trhu. A to je opravdu škoda, protože je bohatý na mnoho cenných  živin. I díky tomu je jeho cena poměrně vysoká. Vzhledem k jeho ceně ho tak rozhodně lze doporučit nejenom pro použití v kuchyni (kde se uplatní zejména v polévkách nebo salátech), ale také jako účinný prostředek domácí kosmetiky. Olej se získává lisováním zralých semen a to zastudena.

Měli byste vědět: V kuchyni se hodí jen pro minimální tepelnou úpravu. Perilový olej totiž není  při vysokých teplotách příliš stabilní a přichází o cenné látky.

Jaké jsou vlastnosti perilového oleje?

Hned na počátku musíme zmínit zejména alfalinoleovou mastnou kyselina (ALA), jež tvoří nezbytnou součást omega-3 kyselin. Nachází se tu také kyselina linolová (LA) (patřící do skupiny omega-6 kyselin) a kyselina olejová (skupina omega-9 kyselin). Dále v oleji z perily křovité také najdeme flavonoidy, antioxidanty antokyany, quercetin a kyselinu rozmarýnovou. V kosmetickém průmyslu je pak ceněn zejména pro velké množství vitaminu E, což je vlastně antioxidant s omlazujícím účinkem zejména na naši pokožku. Vaše pleť ocení také sloučeniny síry, glykolipidy a fosfolipidy. Všechny tyto tři složky dohromady zajišťující stabilitu buněčných membrán.

perila
Zdroj foto: Dalgial / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Olej lze užívat zevně i vnitřně

Olej z perily křovité se především skvěle uplatní při onemocněních oběhového systému. Vděčí za to příznivému podílu omega-3 a omega-6 mastných kyselin a samozřejmě také cenných  polyfenolů. I proto má jeho pravidelná konzumace pozitivní dopad na snižování krevního tlaku a působí také jako prevence srdečního infarktu.

Pravidelná konzumace perilového oleje může také významně zlepšit kontrolu stresu. A to díky vitamínu E i polyfenolům. A díky značnému obsahu přírodní kyseliny rozmarýnové  je ceněn i jeho pozitivní účinek při akutní nefritidě.

Hojná přítomnost ALA (kyselina alphalinolenová) také podle některých studií bráni rozvoji rakoviny, a to zejména té, která postihuje tlusté střevo. A mimo jiné má i pozitivní vliv na léčbu  astmatu , revmatoidní artritidy a deprese.

Náš tip: V případě depresí se uplatní zejména esenciální olej z perily, používaný ve formě aromaterapie.

Je také dobré vědět, že perilový olej nejenže má pozitivní vliv na naše zdraví, ale může prospět i naší kráse. Perilový olej má dokonce v Asii pověst séra s omlazujícím účinkem, ovšem stejně hojně se přidává i do krému, určených pro mastnou a nečistou pleť. A totéž můžete udělat i vy, stačí smíchat pár kapek perilového oleje s vaším oblíbeným krémem a ošetřit s ním pokožku.

A za to vše vděčíme přítomnosti již zmíněných omega-3 mastných kyselin. S jejich pomocí se naše pokožka rychleji regeneruje a přirozeně se v ní zpomalí také procesy, vedoucí k tvorbě vrásek. A podobný vliv mají také přítomné polyfenoly, a to zejména již několikrát zmiňovaná kyselina rozmarýnová. Ta jako bonus navíc vykazuje i cenné protizánětlivé vlastnosti. Při aplikaci přímo na pokožku částečně nahrazuje funkci ceramidů, které na ní přirozeně vytvářejí ochrannou bariéru. Ta chrání pokožku zejména před ztrátou vlhkosti.

Olej z perily vykazuje také protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Používá se proto v boji proti kožním vyrážkám, ale i jako účinná prevenci vzniku nepříjemného akné. Dokáže také snížit otoky, vázané k alergickým reakcím.  A skvěle se hodí i pro suchou a šupinatou pokožku, v níž pomáhá zadržovat vlhkost. Uplatní se ovšem i v péči o  pleť zralou, mastnou a také tu náchylnou ke vzniku hnisavých vřídků. Vylepšuje ochrannou bariéru a vrací pokožce přirozenou vlhkost.

S perilou proti alergiím

Co do antialergického užití jsou dvěma nejdůležitějšími složkami oleje z perily quercetin a kyselina rozmarýnová. Quercetin je vlastně flavonoid a kromě cenných antioxidačních účinků nám nabídne také protizánětlivé a antihistaminové vlastnosti. Samotná kyselina rozmarýnová pak mírní alergické příznaky a reguluje působení zánětlivých mediátorů. A to zejména nejznámějšího histaminu. Kromě toho také podporuje imunitní systém. Je účinná zejména při alergii na pyl, prach, zvířecí chlupy, detergenty a chemické přísady, běžně obsažené v kosmetice (v takovém případě se používá zevně). Olej může také pomoci v případě ucpání nosu nebo slzení způsobeného sezónní alergií.

Přímo ze samotné byliny lze připravit i zápar. Stačí hrst stonků přelít horkou vodou a následně inhalovat uvolněné silice po dobu 10-15 minut, a to nejlépe pod ručníkem. Rychle ulevuje od výše zmíněných alergických reakcí.

Jak perilový olej používat

Jeho užití je možné zevně i vnitřně. Možná je jeho přímá aplikace na pokožku a to 3-5x denně podle potřeby. Olej z perily křovité  se dokonale vstřebává a nezanechává na pokožce žádný mastný film. Pro terapeutické účely se pacientům doporučuje používat maximálně šest gramů oleje denně.

Co si počít s čerstvou bylinou

Ale perila křovitá je užitečná i jako bylina, pěstovaná třeba v truhlíku. Používá se třeba jako ulevující prostředek, protože skvěle funguje dobře v případě nevolnosti a zvracení. V Japonsku se  pak perila, známá jako shiso, používá u pokrmů z ryb.  A to kvůli svým detoxikačními vlastnostem, díky nimž eliminuje účinky otravy, způsobené toxiny z ryb.

Měli byste vědět: Z této byliny se získává i látka zvaná perillatrin, jež vyniká vysokou sladivostí – je asi 2 000x sladší než cukr. Prozatím je však jako sladidlo schválen jen v v Japonsku.

O perile křovité

Perila křovitá (Perilla frutescensje) také známá jako japonská máta či čínská bazalka. Nepřekvapí tedy, že pochází z Asie. I přes její exotický původ ji lze poměrně snadno pěstovat  i u nás, skvěle totiž odolává vnějším faktorům. Nevadí jí nízké teploty, vyžaduje pouze slunné místo dobře  chráněné před větrem. A poroste skvěle na balkoně, kde vás potěší příjemnou vůni skořice a máty.

Velmi atraktivní je i v květu a láká spoustu užitečného hmyzu včetně motýlů. Jinak svým vzhledem připomíná kopřivu. Má chlupaté stonky o výšce 60-90 cm a srdčité sytě zelené listy se zoubky po okraji. Kvete obvykle na konci léta. Vysévá se na jaře a i když bývá uváděna jako jednoletka, s pečlivým zakrytím často přežije do dalšího jara.

Kontraindikace

Nezředěný perilový olej se používá pro přímou aplikaci na pokožku v problémových oblastech. Z důvodu alergie doporučujeme nejdříve jeho aplikaci na spodní stranu zápěstí nebo do loketní jamky. Pokud místo do 24 hodin nezčervená ani nezačne svědět, je použití oleje bezpečné.

Při vnitřním užití by měli být opatrní by měli být zejména lidé užívající léky na ředění krve, a také lidé s vyšší krvácivostí.

 

bylinkopedie koupit bylinky a produkty
Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků