Česky:
Lišejník islandský |
Latinsky:
Cetraria islandica |
Slovensky:
Pl’uzgierka islandská |
Lišejník islandský (Cetraria islandica) je známý také pod názvem Pukléřka lékařská
Léčivé účinky
- působí jako přírodní antibiotikum
- používá se při zánětech v dutině ústní a hrtanu
- usnadňuje vykašlávání hlenu
- používá se při léčbě bronchitidy a astmatu
- zklidňuje žaludek, léčí žaludeční a střevní katary a průjmy
- povzbuzuje trávicí činnost i chuť k jídlu
- zlepšuje trávení a vstřebávání živin
Použití
Lišejník islandský si získal oblibu v přírodní medicíně zvláštně pro jeho silné účinky při léčbě suchého kašle. Nejčastěji se z něj připravuje čaj, odvar a tinktura.
Rostlina nemá žádné vedlejší účinky, proto se ve většině případů doporučuje pít v podobě čaje spolu s léčivy jako doplněk stravy a zvýšení léčivých účinků moderní medicíny.
O lišejníku islandském
Lišejník islandský je zvaný také islandským mechem. Jde o keřovitý lišejník, dorůstající do výšky asi pět až deset centimetrů. Rozvětvuje se laločnatou stélkou, na líci jsou pak zelenohnědé laloky. Na půdě tvoří takzvané polštářky.
Lišejník islandský najdeme hlavně v severních oblastech, kde tvoří rozsáhlé porosty. Tamní obyvatelé jej semílají a mouku pak používají pro výrobu chleba a ostatního pečiva. Dietní pečivo pak užívají lidé, trpící diabetem.
Lišejník najdeme na vlhkých lesnatých kopcích mezi trávou a mechem. Je považován za nejlepší přírodní antibiotikum, proto se používá při léčbě nejrůznějších choroboplodných bakteriích a virů. Dokáže například brzdit, ale ne zastavit množení viru HIV.
Kontraindikace:
Neužívejte při podezření na přecitlivělost. Těhotné a kojící ženy by měly konzultovat aplikaci této bylinky s lékařem. Ve formě infuzí nebo odvarů se nedoporučuje konzumovat dětem do 12 let.
Domácí recepty
Macerát: Pro léčbu nejrůznějších neduh se používá především macerát, který připravíme z jedné čajové lžičky lišejníku a necháme po dobu šest až osm hodin louhovat v šálku studené vody. Před užitím ohřejeme, přecedíme a pijeme po doušcích.
Čaj: Z jedné lžičky lišejníku a 250 mililitrů horké vody připravíme čaj, který necháme deset minut louhovat, přecedíme a pijeme 3 x denně dle potřeby. Nepřekračujeme denní množství, abychom se vyhnuli podráždění žaludku.