Kuklík městský

Česky:  

Kuklík městský
Latinsky: 

Geum urbanum
Slovensky:  

Kuklík mestský

Léčivé účinky

Česky: Kuklík městský Latinsky: Geum urbanum Slovensky: Kuklík mestský, Autor: AfroBrazilianVlastní dílo, CC BY-SA 3.0, Odkaz
  • používá se při krvácivosti dásní
  • hojí žaludeční vředy
  • používá se při zánětu jícnu a sliznice žaludku
  • zastavuje průjmy
  • ve formě masti se používá pro léčbu hemoroidů a kožních problémů
  • kloktáním se léčí uvolňování zubů
  • má desinfekční účinky při nadměrném množení bakterií v ústech

Použití

Kuklík městský je pro svou krásu hojně používán pro výsadbu jako okrasný keř do parků a neméně často se vysazuje jako okrasná a zároveň léčivá rostlina do zahrad, kde se sbírá v bio podobě, pro své zázračné zdravotní účinky.

K léčbě nejrůznějších zdravotních neduh se používá macerát v podobě lékové formě, dále se využívá v podobě lihovodného roztoku, tinktury nebo odvaru.

O kuklíku městském

Kuklík městský je krásná vytrvalá bylinka, která se hojně objevuje od nížin do podhorských oblastí. Nejčastěji se s ní setkáme na okraji lesů, lesních cest, v parcích, ve starých zahradách, ale také na hřbitovech a stinných rumištích.

Na jaře a podzim se sbírají oddenky, které se pak suší. Rostlina obsahuje třísloviny, fenolické glykosidy, silici, prchavý olej, kaučuk a pryskyřici. Sušený kořen se často dříve používal namísto hřebíčku, při výrobě piva a pálenky.

Kuklík městský blahodárně svými léčivými složkami působí při žaludečních vředech, zánětu jícnu i při žaludeční sliznici. Zastavuje průjmové onemocnění, i krvácivé. Moderní medicína mu připisuje blahodárné účinky při snižování krevního tlaku.

Domácí recepty

Tinktura: Se hojně používá na potírání kožního onemocnění formou lihového roztoku, který se připraví z jednoho dílu kořenu na osm dílů vody a dvou dílů lihu. Po osmi dnech se za občasného třepání uchovává v chladu.

Sušený kořen louhovaný ve víně: Při potížích s trávením, žaludečními vředy a dalšími zažívacími problémy se použije 60 g na sušeného kořene na půl litru vína. Takto připravený roztok se nechá několik dní uležet a následně se popíjí na posílení žaludku a srdce.